Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 3, 2024


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 3, 2024

У Живому журналі «Охорона праці і пожежна безпека» № 3, 2024. Порушуємо болючі та актуальні для нашої країни питання, що постають перед багатьма спеціалістами з настанням весни. У головному інтерв’ю номера говоримо про безпечне розмінування земельних угідь.

Запрошуємо долучатися до наших онлайн-зустрічей, де ви зможете поставити запитання досвідченим експертам та спікерам — стежте за анонсами.

Нагадуємо також, що ви маєте унікальну можливість отримувати консультації за спеціальним кодом, який доступний лише передплатникам. Ситуації бувають такі неординарні та виняткові, що відповідей на просторах інтернету годі й шукати. Тож звертайтеся — розберемося з кожною проблемою!

Дякуємо, що залишаєтеся з нами!

 

У березневому номері «Охорона праці і пожежна безпека»

ІНТЕРВʼЮ

«Для безпечного розмінування територій необхідно звертатися до сертифікованих спеціалістів. Іншого алгоритму немає»

Який термін необхідний для повного очищення України від наслідків воєнних дій та багато іншого редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» (далі — ОППБ) запитала в директора ТОВ «НВК Патрон Демайнінг» Андрія Сербіна.

 

ЗАКОНОДАВСТВО. ЗМІНИ. НОВОВВЕДЕННЯ

Мінімальні вимоги безпеки для працівників лісового господарства. Вивчаємо нововведення

Мінімальні вимоги встановлюють загальні норми щодо безпечного виконання всіх робіт, пов’язаних із веденням лісового господарства та лісової промисловості, а також робіт із зеленими насадженнями.

 

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА

Зберігання й застосування медичних аптечок на підприємстві. Основне, про що повинні знати спеціалісти

У попередньому номері йшлося про те, якими НПАОП регулюються вимоги щодо медичних аптечок на підприємстві; чи прописаний у них склад лікарських засобів для конкретних підприємств; якими є обов’язки роботодавців та інженерів з охорони праці з приводу утримання й використання аптечок. Продовжуємо вивчати основні норми щодо їхнього застосування.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини. Як подбати про безпеку своїх працівників

Індукція магнітного поля є шкідливим фактором впливу на організм людини. Вона може викликати онкологічні захворювання, зміни в поведінці, втрату пам’яті та багато інших станів, зокрема й зростання кількості самогубств (з обґрунтувань міжнародної наукової конференції 1996–2005 рр. Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо біологічної дії електромагнітних полів). Фактична тривалість життя людини в разі дії на неї електромагнітного поля зумовлена станом здоров’я (враховуючи вік), величиною напруженості магнітного поля, а також тривалістю її дії. За даними літературних джерел, магнітне поле промислової частоти шкідливе для здоров’я в разі регулярного опромінювання з рівнем лише 0,2–0,4 мкТл протягом декількох років по 8 годин на добу.

 

АКТУАЛЬНЕ ПИТАННЯ

Хвороба Х та інфекційні загрози для підприємства. Як підготуватися до можливих ризиків

На будь-якому підприємстві важливо побудувати систему профілактики інфекційних захворювань через вертикаль охорони праці, і для цього не обов’язково бути медичним працівником, мати відповідну вищу освіту тощо. Достатньо протягом деякого часу дослідити цю тему й надалі системно застосовувати набуті знання на власному підприємстві. Великий боксер Майк Тайсон свого часу сказав чудову фразу: «Кожен з нас планує до тих пір, доки він не отримає по пиці». І це дуже підходить під наш час, тому що в межах нашої держави ми не зробили правильних висновків щодо пандемії COVID-19. У нас немає стратегічного планування та мислення щодо цього, і згадана фраза показує, що навіть щось плануючи, в разі настання реальної загрози ми не розуміємо, що робити, тому постійно коїмо дурниці.

 

ЕКСПЕРТ РЕКОМЕНДУЄ

Пожежна безпека на будівельному майданчику: як уникнути загорянь, виробничих травм та збитків, яких вони завдають

Будівництво — один із «лідерів» за рівнем виробничого травматизму серед працівників. Крім того, воно належить до вибухопожежонебезпечних виробництв. Підвищену пожежну небезпеку будівельного майданчика зумовлюють чинники, наведені у статті.

 

БЕЗПЕКА ПРАЦІ

Підвищення ефективності вантажних автомобільних перевезень. Оцінюємо ризики за допомогою методу fuzzy Dematel

Із поширенням індустріалізації у світі зросла відповідальність роботодавців за безпеку праці. Це призвело до необхідності запровадження різноманітних правових актів як на міжнародному, так і на національному рівнях щодо гігієни праці й безпеки на виробництві. Зокрема, на міжнародному рівні було прийнято конвенцію Міжнародної організації праці (МОП) і Європейського Союзу (ЄС) 89/391/EEC «Рамкова директива про охорону здоров’я та безпеку праці», а на національному рівні — відповідне законодавство про охорону праці, в якому містяться вимоги як до роботодавців, так і до працівників, й основою якого є оцінка професійного ризику.

 

ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА

Безпека експлуатації повітряних ліній напругою 6–35 кВ. Ефективний спосіб захисту від замикань на землю та локалізації аварій

Однофазні замикання на землю (ОЗЗ) на повітряних лініях електропередач напругою 6–35 кВ можуть виникати під час падіння проводу на землю, пробою ізоляції, торкання проводів сторонніх предметів.

 

ТОП-100 ЗАПИТАНЬ ДО ЕКСПЕРТІВ

Яким є порядок розроблення та затвердження інструкцій з ОП на підприємстві

Як розробити інструкцію з ОП для оператора-гальваніка автоматичних та напівавтоматичних ліній

Якими є вимоги безпеки під час виконання роботи з кущорізом

 

ДОКУМЕНТИ СПЕЦІАЛІСТА З ОП І ПБ

Інструкція з охорони праці для оператора-гальваніка автоматичних та напівавтоматичних ліній

Інструкція з охорони праці при роботі з кущорізом

Наказ про затвердження інструкцій з охорони праці

Журнал реєстрації інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях

Журнал обліку вогнегасників

Заходи захисту, які мають бути застосовані в залежності від клінічних проявів (симптомів) інфекційного захворювання

Підходи до одягання і зняття ЗІЗ. Послідовність та правила одягання ЗІЗ

Рекомендації щодо очищення і дезінфекції в ЗОЗ та ЗСЗ

Карта технологічного процесу розроблення лісосіки

Карта технологічного процесу на лісокультурні роботи

Карта технологічного процесу трелювання деревини

Наряд-допуск на виконання тимчасових вогневих робіт

 

А також:

 

Придбати видання

 

З питань придбання і доступу
до Живого журналу «Охорона праці і пожежна безпека»: 0 (800) 219-977

 

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми