...

Захистити голову надійно. На що звернути увагу при виборі каски для працівників?


Захистити голову надійно. На що звернути увагу при виборі каски для працівників?

Сергій Чеберячко,
доцент кафедри аеорології та охорони праці НТУ «Дніпровська політехніка», д. т. н.

У багатьох галузях промисловості, наприклад, у гірничовидобувній, енергетичній, будівництві, лісовому господарстві та інших постійно існує небезпека травмування голови, яку неможливо усунути за допомогою використання різних організаційних заходів та засобами колективного захисту.

Єдиним способом забезпечення безпеки працівників з метою уникнення травмування голови є використання захисних касок (шоломів).

Відзначимо, що роботодавець несе відповідальність за проведення оцінки ризику та визначення необхідності захисту голови на робочому місці.

Захисні каски повинні захистити голову користувача від:

  • предметів, що падають згори;
  • бічних ударів;
  • враження електричним струмом;
  • теплового удару;
  • розжарених бризок металу тощо.

Законодавство ЄС розрізняє два напрями вибору і забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (далі — ЗІЗ):

  • перший зазначений у Директиві 89/656/ЄЕС, де наголошується на необхідності забезпечити роботодавцем відповідне і безпечне використання ЗІЗ. Отже, захисні каски повинні бути належним чином підібрані роботодавцем на основі аналізу ризиків та забезпечені відповідним обслуговуванням, зокрема заміною у разі пошкодження.
  • другий наведений у Директиві 89/686/ЄЕС, де описуються вимоги до розміщення продукції на ринку, тобто до оцінки відповідності основним вимогам безпеки та ергономіки (BHSR — basic health and safety requirements, основні вимоги до здоров’я та безпеки).

З вимог названих вище законодавчих актів ЄС випливає, що виробник захисник касок відповідає за якість продукції, що підтверджується розміщенням відповідного знаку СЕ1 на продукті.

До кожної захисної каски додається технічна інформація щодо техніки безпеки, методів регулювання, правильності одягання, технічного обслуговування, зберігання та ремонту.

Захисні каскетки не призначені для захисту голови від сильних ударів і не можуть бути заміною захисним каскам.

Особливості захисних каскеток:

  • краща вентиляція;
  • менша вага і тиск на м’язи голови, викликаний ремінцем безпеки.

Захисні каски

Типи
Тип 1 Каска з повними полями, які призначені для зменшення сили вертикального удару по верхівці голови
Тип 2 Каска без полів, але з козирком спереду, призначена для захисту від бічних ударів, що можуть бути отримані збоку чи зверху
Класи
G Загального призначення, забезпечують обмежений захист за напруги до 2 200 В (між фазою і землею)
E Для електромонтажних робіт і комунального обслуговування, забезпечують захист від впливу високовольтних електричних провідників до 20 000 В (між фазою і землею)
C Не забезпечують електричний захист і часто електропровідні

Згідно з ДСТУ E№ 397:2017 «Каски захисні промислові» (EN 397:2012 + А1:2012, IDT) 1995, захисні каски складаються з:

  • корпусу;
  • внутрішнього оснащення.

Корпус являє собою округлу оболонку з козирком та іноді з невеликими полями, який приймає на себе всі удари і пошкодження, захищаючи при цьому голову. Виготовляється він з надміцних матеріалів, має гладку поверхню без різких виступів і гострих кутів. Завдяки підвищеній міцності корпусу каска здатна розподіляти удар по площі всієї своєї поверхні, мінімізуючи вплив на голову і шию.

Внутрішнє оснащення потрібне для надійної фіксації каски на голові і амортизації при ударах. Воно складається з відповідних кріплень і амортизаторів.

Наголів’я як елемент внутрішнього оснащення каски складається з несучої та потиличної стрічок стрічкового замка або храпового механізму для підгонки і надійної фіксації каски на голові.

Амортизатор необхідний для кращого розподілу сили удару по поверхні голови і зручності носіння каски. Складається він зі стрічок, закріплених у шести точках корпусу каски: дві розташовані в діагональних напрямках, а одна збігається з поперечною віссю симетрії каски. Стрічки закріплюються за допомогою вкладишів на кінцях і кишень, які передбачаються в точках кріплення на корпусі каски. Зазвичай вони покриваються м’якими гіпоалергенними матеріалами для уникнення подразнення шкіри та відведення поту.

Усі захисні каски оснащуються фіксуючим ремінцем, що дозволяє надійно утримувати каску за будь-якого положення голови.

Залежно від призначення, більшість моделей захисних касок мають можливість кріплення додаткових пристроїв, які необхідні в тій чи іншій сфері діяльності — таких, як захисні щитки, захисні окуляри, навушники, ліхтарик тощо.

Усередині корпусу каски має бути нанесено відповідне маркування, з якого можна зрозуміти:

  • дату виготовлення;
  • розмір;
  • ступінь захисту;
  • тип або клас каски.

Біля позначки типу каски обов’язково зазначається скорочення, яке вказує на матеріал, з якого вона виготовлена.

З якого матеріалу виготовлена каска

Абревіатура Матеріал Властивості
АBS Акрилонітрил-бутадіен-стирол — полімер, отриманий шляхом полімеризації стиролу і акрилонітрилу в присутності полібутадієну Ударостійкий і міцний, витримує температуру від –40 до 100°C
HDPE Поліетилен високої щільності — термопластичний полімер, характеризується міцними міжмолекулярними зв’язками, що дозволяє забезпечити значний опір розриву порівняно зі щільним поліетиленом Твердіший за щільний поліетилен; непрозорий, витримує температуру до 120°C, але протягом коротких періодів
РС Полікарбонат — особлива група термопластичних полімерів Термостійкий, ударостійкий, має певні оптичні властивості та низьку стійкість до подряпин, витримує температуру від –40 до 115°С
PP Поліпропілен — термопластичний полімер Жорсткий, гнучкий, стійкий до втоми (пов’язана з тривалістю різного виду навантажень), температура плавлення — близько 160°C
FRP Армований полімер Легкий, твердий, не електропровідний, має високу механічну міцність, стійкий до корозії
GRP Склопластик Має високі електроізоляційні властивості, міцний, термостійкий (розм’якшується при 2000°С)

В умовах підвищеної небезпеки травмування голови використовують спеціальні високоякісні шоломи підвищеної міцності, вимоги до яких наведені в іншому стандарті — ДСТУ E№ 14052:2005 «Шоломи захисні високоякісні робітників промислових підприємств».

Порівняно з промисловими захисними касками, що відповідають ДСТУ EN 397:2017 «Каски захисні промислові (EN 397:2012 + А1:2012, IDT), шоломи характеризуються:

  • удвічі більшою міцністю за рахунок рівномірного розподілу сили удару за площею захисної поверхні;
  • захистом від бічних ударів за рахунок посилення амортизаційних властивостей;
  • захистом від ударів гострих предметів.

Єдина відмінність шолома від каски — додання спеціальної захисної прокладки, яка поглинає енергію удару, а отже, зменшує силу, що передаються на голову працівника.

Прокладки для шоломів виготовляють з пінопластів із заданим співвідношенням сили удару і деформації, використовують також поліуретан або полістирол високої щільності. Приклад такої конструкції показаний на.

Важливо! Для вибору ЗІЗ голови необхідно:

  • провести аналіз небезпечних чинників на робочому місці;
  • оцінити ризики;
  • встановити відповідність захисних властивостей ЗІЗ умовам праці2.
  • Для вибору правильного типу або класу захисних касок необхідно оцінити також можливість додаткових небезпек. Наприклад, під час будівельних робіт важливо забезпечити захист від бічних ударів, а за виконання електромонтажних робіт — відповідний рівень ізолювання.

Обов’язково слід провести навчання робітників правильному використанню захисних пристроїв.

Програма навчання робітників повинна включати наступні питання:

  • ризики травмування голови на робочих місцях;
  • профілактичні заходи із запобігання травмуванню голови;
  • правові зобов’язання;
  • правильні методи носіння каски/шолому;
  • основний принцип захисту;
  • догляд та обслуговування;
  • строк захисної дії.

Найважливіші правила використання захисних касок і шоломів:

  • перевірка перед початком роботи внутрішніх і зовнішніх елементів захисних пристроїв на предмет пошкоджень або переобладнань (вони можуть погіршити свої властивості під дією пилу, підвищеної температури і вологи);
  • відповідна підгонка захисного засобу до розмірів голови шляхом регулювання наголів’я;
  • належне технічне обслуговування касок і шоломів після роботи;
  • дбайливе зберігання ЗІЗ відповідно до порад виробника.

Обмежений строк захисної дії касок пов’язаний із вплив ультрафіолетового випромінювання і великою мірою залежить від правильного і своєчасного догляду та умов експлуатації. Відтак, строк експлуатації ЗІЗ необхідно погодити з виробником.

Висновок

Статистичні дані щодо нещасних випадків на виробництві показують свідчать про те, що найбільш частою причиною травм голови є удари падаючих, гострих і твердих предметів. Наслідки таких випадків залежать, головним чином, від кінетичної енергії удару, а також від форми матеріалу, що завдає удар, — це може бути забиття чи пошкодження черепа, шийних відділів спинного мозку чи струс головного мозку. Іноді такі травми можуть призвести до постійної непрацездатності або навіть смерті людини.

Вибираючи захисні пристрої, важливо:

  • оцінити ризики;
  • забезпечити мотивацію, щоб працівник носив захисну каску/шолом протягом усієї зміни.

Виконання усіх процедур, пов’язаних з підбором, обслуговуванням, навчанням безпечному використанню, проведенням перевірок і веденням реєстру захисних касок, є обов’язком роботодавця.

Варто пам’ятати, що використання захисних касок/шоломів не усуває небезпечні чинники, а тільки зменшує серйозність їх наслідків.
______________
1 Маркування CE (абревіатура фр. Conformité Européenne, європейська відповідність) — спеціальний знак, що наноситься на виріб, який засвідчує, що виріб відповідає основним вимогам директив ЄС і гармонізованим стандартам Європейського Союзу, пройшов процедуру оцінки відповідності директивам, а також не є шкідливим (небезпечним) для здоров’я споживачів і не завдає шкоди навколишньому середовищу.

2 НПАОП 0.00-7.17-18 «Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками на робочому місці», затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29 листопада 2018 р. № 1804.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників машинобудівного підприємства
На машинобудівному підприємстві ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» проведено онлайнову нараду. Інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці надано поради щодо ...
Безпека під час використаня електрозахисних засобів: консультація від Держпраці з працівниками закладів освіти
Вибір необхідних електрозахисних засобів, засобів захисту від дії електричного поля (ЕП), а також ЗIЗ регламентується Правилами експлуатації електрозахисних засобів, які ...
Про використання засобів індивідуального захисту: Держпраці проведено захід із працівниками сільського господарства
Забезпечення необхідної кількості та правильного використання засобів індивідуального захисту – одна з умов безпечного виконання робіт та мінімізації впливу небезпечних ...