...

Вибираємо дерматологічні засоби захисту: на що звернути увагу


Вибираємо дерматологічні засоби захисту: на що звернути увагу

У більшості виробників є свої особливості в продукції, в маркетингу і в підході до роботи з клієнтами. Когось можна сварити, когось вихваляти, але це жодним чином не має позначатися на характеристиках продуктів. Потрібно вміти відокремлювати людський підхід і властивості продукту.

Компанія Plum A/S — сімейне підприємство з Данії з власною історією з 1860-х років, започаткованою виробництвом мила. Протягом вже понад 45 останніх років Plum займається розробленням і створенням ефективних і дружніх до користувача засобів гігієни рук, а також створює провідні засоби першої допомоги, що сприяють підвищенню безпеки робочих місць. Завдяки тісній співпраці з лікарями-дерматологами, службами охорони праці і фахівцями з безпеки виробництва Plum упродовж десятків років розробляє вироби, що поєднують в собі м’якість впливу на шкіру і високу ефективність. Якість продукції та екологічна безпека виробництва для Plum є найвищими пріоритетами.

Що потрібно знати, щоб вибирати?

Найголовніше, що потрібно запам’ятати, вибираючи дерматологічні засоби захисту:

Якщо у вашій компетенції написати акти випробувань, то напишіть їх максимально розлого й об’єктивно. Не потрібно приховувати негативні моменти, а також ідеалізувати позитивні якості.

Коли мило не справляється

На будь-якому виробництві, навіть найчистішому, є низка робіт, пов’язаних зі стійкими промисловими забрудненнями. Бруд на кшталт пилу і жиру можна відмити з рук і туалетним милом. Для видалення ж промислових мастил, металевого пилу, мазуту, смол, бітуму, барвників та аналогічних стійких забруднень, господарського мила недостатньо. Якщо систематично нехтувати ретельним очищенням рук, робітники ризикують отримати серйозні захворювання шкіри. Проблема серйозніша, ніж може здатися на перший погляд.

Наприклад, системний підхід до профілактики захворювань шкіри, який можуть реалізувати підприємства атомної промисловості, включає три етапи:

В Європі хвороби шкіри очолюють список профзахворювань, а витрати підприємств, пов’язані з ними, оцінювалися в 5 мільярдів євро на рік.

1) захист шкіри — застосування перед роботою захисного крему;
2) очищення шкіри — видалення легких і стійких забруднень зі шкіри перед обідньою перервою і наприкінці роботи;
3) відновлення шкіри — застосування регенеруючого крему після роботи.

Захисний крем: гідрофільний, гідрофобний, універсальний?!

Одним із найчастіше використовуваних засобів захисту шкіри на виробництві є захисний крем гідрофільної дії, оскільки у більшості випадків робітники мають справу з водонерозчинними забрудненнями.

Використання захисного крему до і під час роботи запобігає висиханню шкіри, а отже, знижує ризик глибокого проникнення в неї шкідливих речовин. Крім того, полегшує очищення шкіри після роботи.

Plutect Olio — гідрофільний крем — це дерматологічний засіб індивідуального захисту від масел, нафтопродуктів, різних органічних речовин та інших сполук, які не розчиняються у воді. Основним завданням гідрофільного крему є створення захисного шару, який знижуватиме або перешкоджатиме контакту шкідливих речовин зі шкірою людини. Застосування гідрофільного крему знижує ризик виникнення професійних хронічних шкірних захворювань.

Plutect Aqua — гідрофобний крем — це дерматологічний засіб індивідуального захисту від розчинів кислот, лугів, солей, спиртів та інших речовин, здатних розчинятися у воді. Основним завданням гідрофобного крему є створення на шкірі людини захисного шару, який перешкоджає потраплянню в організм людини шкідливих водорозчинних речовин.

Відмінність у застосуванні гідрофобного крему від гідрофільного полягає у способі змивання крему зі шкіри. Якщо гідрофільний крем можна змити водою з використанням туалетного мила, то гідрофобний крем краще і швидше змиється очищувальною пастою і гелем.

На промисловому підприємстві досить часто виникають ситуації, коли людина в процесі роботи має справу з водорозчинними і водонерозчинними забрудненнями. У таких випадках слід застосовувати крем комбінованої (універсальної або подвійної) дії.

Plutect Dual — захисний крем комбінованої дії — це дерматологічний засіб захисту, який ефективно захищає працівника як від масляних (водонерозчинних) забруднень, так і від речовин, які розчиняються у воді. Але це не означає, що він чимось кращий або якісніший за гідрофільний або гідрофобний крем. Таким чином, коли працівникам дійсно потрібен хороший і якісний захист від конкретного виду забруднення, то варто вибрати крем певного виду дії.

Також існує багато важливих спеціалізованих дерматологічних захисних засобів, як-от: SPF 30 та SPF 15 — засоби для захисту від УФ-випромінювання — це дерматологічні ЗІЗ, призначені для захисту шкіри працівника промислового підприємства від впливу ультрафіолету з захисним фактором 30 та 15 відповідно. Найчастіше їх потребують люди, що працюють просто неба, а також зварювальники та газорізальники. Проте засоби для захисту від УФ на підприємстві відрізняються від побутових лосьйонів і спреїв. Найголовніше це те, що ці засоби захищають від трьох видів УФ-випромінювання: UVA, UVB і UVC, а побутові засоби тільки від UVA і UVB. Ці властивості визначаються наявністю в складі додаткового УФ-фільтра на діапазоні променів «С».

Plutect Frost — захисний крем від обмороження та обвітрювання має використовуватися при настанні середньої температури повітря +5 °С. Цей крем потрібен для того, щоб захистити від знижених температур і вітру відкриті ділянки обличчя і тіла, які неможливо прикрити при виконанні робіт на вулиці. Цей крем стане дуже корисним і практично незамінним для людей з чутливою шкірою, яка за морозної погоди і холодного вітру може червоніти, біліти, лущитися або тріскатися.

Одним із сезонних засобів захисту шкіри є засіб для захисту від укусів комах і кліщів. Наслідки укусів комах можуть стати причиною тривалої непрацездатності людини. Саме тому на підприємстві не можна нехтувати надійним захистом від укусів членистоногих. Захисні засоби від біологічних шкідливих факторів (від укусів членистоногих) — це дерматологічні засоби індивідуального захисту, призначені для відлякування комарів, москітів, мошки, ґедзів, кліщів і багатьох інших.

Також одна з основних проблем, яка може призвести до появи у працівника підприємства хронічного шкірного захворювання, — це грибок. Для того щоб уникнути появи цього захворювання, слід своєчасно і регулярно проводити профілактику. Найкраще, застосовувати протигрибкові засоби для шкіри рук і ніг. Ці засоби мають видаватися працівникам, зайнятим на роботах з бактеріально небезпечними середовищами, а також всім, хто виконує свою роботу в закритому захисному спецвзутті. За таких умов шкіра ніг відчуває підвищені навантаження через відсутність належної вентиляції, а також через відсутність відведення вологи з внутрішньої частини черевиків або чобіт. В результаті утворюється сприятливе середовище для розмноження шкідливих для людини мікроорганізмів: бактерій, грибків тощо.

Як правильно вибрати та користуватися очищувальною пастою

Очищувальні засоби найбільш прийнятні для робітників і спеціалістів з охорони праці, тому що мило на виробництвах використовується здавна, на відміну від захисних і регенеруючих кремів.

Важливо, щоб шкіра рук очищалася повністю щодня. Очищення потрібно проводити за допомогою бережливих, але ефективних засобів. Для звичайного миття підходить мило, а для видалення більш сильних забруднень потрібно використовувати миючі засоби. Очищувальна паста має бути ефективною — очищати від широкого спектру промислових забруднень, що мають місце на підприємстві атомного сектора. При цьому засіб не повинен бути травматичним — важливо не пошкодити шкіру ні скрабом, ні розчинниками. Наявність будь-яких міні-подряпин, саден чи алергії — і промисловий бруд може викликати подразнення шкіри під час роботи.

Вибираючи засіб, потрібно звернути увагу на:

♦ склад,
♦ кількість води в рецептурі,
♦ сертифікацію,
♦ ефективність.

Усі пасти для рук містять розчинники, але в складі не має бути агресивних хімічних сполук. Допустимі м’які органічні розчинники, поверхнево-активні речовини, що добре переносяться шкірою, які використовуються в косметиці. Бажано, щоб скраб був біорозкладаним, натуральним. Поліетиленові гранули, котрі найчастіше застосовуються як скраб, можуть мати гострі краї. І навіть оброблений пластиковий скраб, потрапляючи у водостоки, забруднює водойми і ґрунт, оскільки розкладається сотні років. У складі пасти не має бути забагато води, інакше вона очищатиме недостатньо. Тест на вміст води можна провести, видавивши пасту на аркуш паперу і подивившись, чи немає під нею мокрої плями, що швидко розтікається.

Промислові випробування допоможуть підприємству прийняти остаточне рішення, чи справляється паста із забрудненнями на робочих місцях, коли продукт пройшов первинний відбір.

Super Plum — м’яка за впливом очищаюча паста на основі рослинної олії, не містить розчинників. Ефективно, але дбайливо видаляє нафтопродукти, масла, друкарську фарбу, жири та інші забруднення.

Profi — високоефективна очищаюча паста. Видаляє навіть такі сильні забруднення, як дизельне та гідравлічне масла, суміш масла з сажею, металевий пил та інші змішані забруднення.

Plulac — спеціальна очисна паста, розроблена для видалення лаків, клеїв, смол та інших клейких забруднень.

Застосовуючи очищувальну пасту, важливо усвідомити, що принцип очищення пасти відрізняється від мила. Якщо ви обрали якісну пасту і правильно нею користуєтеся, ви назавжди позбудетесь проблеми очищення рук від стійких забруднень.

Регенерація: скажімо стресу «НІ!»

Правильна гігієна рук — найкраща профілактика.

Часте миття й очищення рук спеціальними засобами — неабиякий стрес для шкіри. Тому після закінчення роботи корисно застосовувати живильний регенеруючий крем, аби шкіра відновити свій водно-жировий баланс, і підготуватися до нових несприятливих впливів.

Останнім і одним з важливих етапів захисту шкіри рук та обличчя від промислових забруднень є догляд після всіх етапів очищення.

Також живильний крем можна використовувати і протягом робочого дня, якщо шкіра рук піддається сильним навантаженням.

Handy Plus — живильний регенеруючий крем для нормальної та сухої шкіри. Підходить як для шкіри рук, так і для обличчя. Найголовнішим завданням регенеруючого крему є прискорення загоєння ран, подряпин, саден, синців та інших дрібних ушкоджень шкіри.

Також Plum у своєму асортименті має регенеруючий крем зі зволожуючим ефектом для сухого типу шкіри.

Стале застосування регенеруючого крему сприяє швидкому відновленню шкіри після робочого дня, зняттю стресу з рук і швидкому загоєнню різних пошкоджень.

Застосування дерматологічних засобів у побуті

Навіть у побуті часто-густо наші руки піддаються впливу різних забруднень. Це можуть бути і забруднення, отримані під час ремонту, на дачі, при самостійному обслуговуванні або ремонті автомобіля тощо.

Навіть якщо використовувати захисні рукавички, все одно відбувається контакт шкіри людини із забрудненнями.

По-перше, таке трапляється тоді, коли використовуються трикотажні рукавички без полімерного покриття. Крізь нитки до шкіри проникають дрібні частинки, пил, рідина.

По-друге, рукавички з покриттям надійно захищають від забруднень, але, своєю чергою, сковують рухи пальців і знижують їх чутливість при роботі з дрібними деталями. А тому людина змушена знімати рукавички під час роботи і братися за деталь або інструмент голіруч.

Як на промисловому підприємстві, так і в повсякденному житті забруднення іноді важко змиваються, а отже, щоб відмити руки, потрібно докласти неабияких зусиль або підібрати ефективний засіб, який дбайливо і швидко видалить усі шкідливі речовини з поверхні шкіри, не пошкоджуючи її.

Як і на підприємстві, так і в побуті рекомендують використовувати захисні креми напередодні робіт.

Очищаючі засоби, наприклад, необхідні під час прибирання приміщень, адже всі синтетичні миючі засоби також потребують якісного видаленні з поверхні шкіри. Напевно кожен з нас зазнавав пересихання шкіри після використання прального порошку або миючого засобу для сантехніки та підлоги. Усі ці засоби надто підсушують і стягують шкіру. Та щоб цього уникнути, слід ретельно змивати їх з поверхні рук, а по завершенні робіт скористатися кремом, що регенерує та відновлює шкіру.

Працюйте безпечно і з комфортом!

За інформацією ТОВ «Восток-Сервіс»

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про забезпечення засобами індивідуального захисту працівників машинобудівного підприємства
На машинобудівному підприємстві ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» проведено онлайнову нараду. Інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці надано поради щодо ...
Безпека під час використаня електрозахисних засобів: консультація від Держпраці з працівниками закладів освіти
Вибір необхідних електрозахисних засобів, засобів захисту від дії електричного поля (ЕП), а також ЗIЗ регламентується Правилами експлуатації електрозахисних засобів, які ...
Про використання засобів індивідуального захисту: Держпраці проведено захід із працівниками сільського господарства
Забезпечення необхідної кількості та правильного використання засобів індивідуального захисту – одна з умов безпечного виконання робіт та мінімізації впливу небезпечних ...