Професійна екзема: причини та симптоми захворювання, лікування і профілактика


Професійна екзема: причини та симптоми захворювання, лікування і профілактика

Професійна екзема – алергічне захворювання, що розвивається на тлі постійного впливу на організм токсичних речовин, присутніх в професійному  середовищі. Ця форма екземи виникає як реакція на контакт незахищеної шкіри з формальдегідом, барвниками, хлором, солями нікелю, хрому,  скипидаром, мастильно-охолоджуючими рідинами, штучними епоксидними смолами, клеями тощо.

Найчастіше до професійної екземи схильні люди з гострими або хронічними захворюваннями шлункового-кишкового тракту, ендокринної та нервової систем, а також із спадковою схильністю до алергії.

На початковій стадії захворювання симптоми професійної екземи проявляються у вигляді почервоніння і набряклості шкіри в ділянках, які контактували з алергеном. У міру розвитку екземи в цих областях розвиваються вузлові утворення або невеликі пухирі, наповнені рідиною. При пошкодженні пухирів  на їх місці виникають мокнучі виразки.

При постійному впливі  алергену симптоми можуть з’являтися на інших ділянках шкіри – не тільки в місці контакту з подразнюючою речовиною. Протягом  часу шкіра, уражена екземою, стає більш щільною і грубою, її колір може відрізнятися від кольору здорової шкіри (розвивається надмірна або недостатня пігментація). В місцях ураження шкіра суха, з ознаками лущення.

На кожному з етапів професійної екземи хворого турбує сильний свербіж, до якого при відсутності лікування можуть приєднатися печіння і біль в уражених ділянках.

Так як перші прояви професійної екземи виникають на ділянках шкіри, що контактує з алергеном, це дає лікареві напрямок,  в якому проводиться подальша діагностика.

Крім призначення загальноалергічних проб, фахівець опитує пацієнта щодо умов його роботи, з’ясовує з якими хімічними, фармацевтичними, косметичними та іншими речовинами йому доводиться стикатися за родом діяльності. Після цього призначаються спеціальні тести на алергію, що включають перераховані пацієнтом речовини. Такий підхід дозволяє точно встановити алерген, відповідальний за розвиток  професійної екземи.

Якщо лікування професійної екземи проводиться на початковій стадії захворювання, то як правило, після усунення контакту з алергеном і застосування місцевих засобів, що знімають запалення шкіри, прояви екземи зникають.

У тих випадках, коли професійна екзема знаходиться в запущеній стадії або ускладнена інфекціями, призначається комплексне лікування.

У профілактиці професійної екземи  істотне значення  мають усунення шкідливих професійних впливів, раціональне працевлаштування поза дією виробничого алергену, регулярні огляди дерматологом із проведенням гематологічних, алергологічних та цитохімічних досліджень, використання засобів індивідуального захисту  рук (рукавиць, рукавичок, в тому числі біологічних), догляд за шкірою з використанням спеціальних косметичних засобів.

Слід зазначити, що стійка ремісія або повне вилікування  професійної екземи можливі лише за виключення  контакту з  речовиною, що викликає подразнення. Тому дотримання  рекомендацій лікаря, що стосуються корекції способу життя та умов роботи, не менш важливі, ніж найефективніше медикаментозне лікування.

Статтю підготовлено фахівцями відділу з питань гігієни праці

 

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...