Охорона праці в Україні та за кордоном: система менеджменту охорони здоров’я та професійної безпеки


Охорона праці в Україні та за кордоном: система менеджменту охорони здоров’я та професійної безпеки

У перші три роки нинішнього століття ситуація з охороною праці в Україні характеризувалася тим, що кількість випадків травматизму, в тому числі зі смертельними наслідками, значно не змінювалася, набула певної «стабільності» порівняно з минулими роками. Сьогодні діяльність підприємств починає набирати оберти, і прогнозується, що зі зростанням виробництва спостерігатиметься й відповідний ріст кількості виробничих аварій та травматизму.

Ситуація, у якій зараз опинилися підприємства, досить суперечлива: з одного боку, слід нарощувати випуск товарів, з іншого — складність економічних умов не дає можливості суттєво поліпшити умови та підвищити безпеку праці. За останні роки на підприємствах України за динамічного зростання обсягів виробництва загальна кількість нещасних випадків зменшилася. Зокрема, скоротилася кількість смертельно травмованих серед шахтарів, в агропромисловому комплексі, в житлово-комунальному господарстві, соціально-культурній сфері, нафтогазовидобуванні. Водночас не вдалося призупинити зростання смертельного травматизму на транспорті, в будівництві, машинобудуванні, енергетиці, металургії.

Дані МОП

Проблема охорони праці є загальносвітовою, над нею працюють усі члени міжнародної спільноти. За даними Міжнародної організації праці (далі — МОП)1, у світі щороку реєструється 270 млн випадків виробничого травматизму та 160 млн випадків професійних захворювань. У зв’язку з виробничою діяльністю за рік помирають близько 2 млн осіб.

Великий вплив на трудове життя, на умови праці справляє глобалізація. Її результати мають двоїстий характер: деякі держави змогли добитися переваг у ринковій економіці, інші стали ще більш маргінальними, дезінтегрованими і знедоленими. Тиск світової конкуренції змушує роботодавців розглядати профілактику травматизму й охорону праці співробітників не як інтегральну компоненту управління якістю, а як додаткову перепону на шляху до збуту продукції.

Рівень травматизму і профзахворюваності значно вищий у країнах, що розвиваються, ніж у промислово розвинених. Так, у Європейському Союзі жертвами нещасних випадків і профзахворювань щороку стають близько 10 млн людей, з них майже 8 тис. гинуть.

Статистичні дані

Статистичні дані2 свідчать, що:

  • у світі:
    • кожні 3 хвилини внаслідок виробничої травми чи професійного захворювання помирає одна людина;
    • кожної секунди на виробництві травмуються 4 особи;
  • в Україні:
    • кожні 8 хвилин травмується одна людина;
    • кожні 5 годин внаслідок травм помирає одна людина.

Дані Фонду соціального страхування України

За даними Фонду соціального страхування України3 (далі — Фонд), за 9 місяців 2019 р. робочими органами виконавчої дирекції Фонду зареєстровано 3270 потерпілих від нещасних випадків на виробництві (з них 286 — смертельно), на яких складено акти за формою Н-1. Серед травмованих на підприємствах України 72,2% (2362) чоловіків та 27,8% (908) жінок. Найбільше травмувалися водії автотранспортних засобів (147), гірники очисних забоїв (132) та прохідники (83).

Кількість професійних захворювань в Україні за 9 місяців 2019 р., за даними Фонду, порівняно з 9 місяцями 2018 р. збільшилась на 26,5% — з 1314 до 1662 випадків. Перше місце у структурі професійних захворювань належить хворобам органів дихання — 45,4% від загальної кількості діагнозів, тобто 1314 випадків. На другому місці — захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) — 25,1%, 728 випадків. Третє місце за хворобами слуху — 14,9%, 430 випадків, четверте — за вібраційною хворобою — 7,3%, 211 випадків. Найбільше професійних захворювань зареєстровано у добувній промисловості і розробці кар’єрів — 1388 осіб, тобто 83,5% від загальної кількості профзахворювань в Україні, що на 28,4% (307 осіб) більше порівняно з 9 місяцями минулого року.

Міжнародне бюро праці встановило, що в середньому на 100 тис. працюючих щороку припадає близько 6 нещасних випадків зі смертельними наслідками. В Україні цей показник майже вдвічі більший і найвищий серед країн СНД — 11 загиблих на 100 тис. працюючих4.

На думку іноземних фахівців, які за програмою МОП працювали в Україні, велика кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками пояснюється наступними причинами:

  • незадовільною підготовкою робітників і роботодавців з питань охорони праці;
  • відсутністю належного контролю стану безпеки на робочих місцях та виконання встановлених норм;
  • недостатнім забезпеченням працюючих засобами індивідуального захисту;
  • повільним впровадженням засобів та приладів колективної безпеки на підприємствах;
  • спрацьованістю (у деяких галузях до 80%) засобів виробництва.

Причини нещасних випадків

Витрати, пов’язані з нещасними випадками, зазвичай досить суттєві. Так, кожен випадок виробничого травматизму в індустріальній державі (наприклад, європейській) обходиться приблизно у 500–1000 швейцарських франків на день4. За кордоном підприємці підрахували і давно дійшли висновку, що більш економічно вигідно вкладати кошти в охорону праці, аніж прирікати себе на постійну ліквідацію наслідків нещасних випадків і аварій на виробництві. У яку суму точно обходиться нещасний випадок в Україні, поки що невідомо, оскільки статистичного обліку витрат та методики їх визначення немає.

Збереження життя і здоров’я людини не тільки на виробництві, але й за його межами набуває особливого значення з огляду на соціально-економічні та демографічні аспекти сучасного розвитку нашої держави.

Тимур Душко, сертифікований ISО інженер з охорони праці, внутрішній аудитор СУОП, аудитор систем менеджменту охорони здоров’я та професійної безпеки, провідний інженер з охорони праці ДУ «ІЕОР НАМНУ»
______________
1 https://www.ilo.org/global/lang–en/index.htm
2 https://eeas.europa.eu/ru/eu-information-russian/8160/europa-analytics_ru
3 http://www.fse.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/951811
4 https://www.ilo.org/global/statistics-and-databases/lang–en/index.htm

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...