Хто має проводити передрейсові огляди водіїв


Хто має проводити передрейсові огляди водіїв

На підприємстві в штатному розписі є дві посади фельдшера. Підприємство працює в дві зміни. На підприємствіє водії транспортних засобів, яким необхідно проводитипередрейсові огляди. Який документ вимагає проведення передрейсових оглядів водіїв? Який документ вимагає мати посади фельдшерів в штатному розписі та заякої чисельності персоналу підприємства?

Відповідь надав експерт журналу «Охорона праці і пожежна безпека», головний державний інспектор Головного управління Держпраці України в Київській області Микола Федоренко.

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів проводиться з метою визначення придатності особи до безпечного керування транспортними засобами.

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців, які здійснюють перевезення пасажирів та вантажів (далі — перевізників).

Щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів здійснюються лікарями лікувального профілю та/або молодшими медичними працівниками з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа» (пункти 1.1., 1.4, 1.8 розділу ІІ Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 31 січня 2013 р. № 65/80).

Тобто, передрейсовий медичний огляд є обов’язковим для водіїв, які є перевізниками, в інших випадках, передрейсовий медичний огляд — не обов’язковий. Наприклад, автомобільний перевізник — фізична або юридична особа, яка здійснює на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів або вантажів транспортними засобами (ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт»).

Відповідно до п. 3 Листа МОЗ України від 14 липня 2016 р. № 3.23-Г-5457/7765-зв проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів — це вид діяльності, що відповідно до чинного законодавства України потребує ліцензії на медичну практику, оскільки згідно з п. 15 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» медична практика є видом господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Відповідно до пп. 10 п. 16 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом» від 2 грудня 2015 р. № 1001 у разі відсутності ліцензії на медичну практику у підприємства, установи, організації, що проводить таку діяльність, необхідно укласти договір із суб’єктом господарювання, що має таку ліцензію на надання його персоналом послуг зі щозмінних медичних оглядів водіїв.

Відповідно до пункту 18 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 2 березня 2016 р. № 285 забезпечення медичною допомогою працівників підприємств, установ, організацій, вихованців (учнів, студентів) загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, здійснення передрейсових та післярейсових оглядів водіїв здійснюється шляхом:

  • укладення такими підприємствами, установами, організаціями та закладами договору з амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію, згідно з яким відповідні послуги надаватимуться відокремленим структурним підрозділом амбулаторно-поліклінічного закладу;
  • або відкриття на таких підприємствах, в установах, організаціях та закладах медичних кабінетів фізичними особами — підприємцями, які провадять медичну практику на підставі ліцензії;
  • або отримання такими підприємствами, установами, організаціями та закладами ліцензії та відкриття на підставі їх розпорядчого документа медичного кабінету без утворення закладу охорони здоров’я, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет.
Матеріал опубліковано у рубриці «Запитання до експерта»
журналу «Охорона праці і пожежна безпека»  №10, 2017

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...