Зазначили у договорі ЦПХ процес праці замість кінцевого результату. Які наслідки чекають при перевірці Держпраці?


Зазначили у договорі ЦПХ процес праці замість кінцевого результату. Які наслідки чекають при перевірці Держпраці?

Під час інспекційного відвідування кол-центру у місті Житомирі фахівці Управління Держпраці в Житомирській області встановили порушення трудового законодавства в частині допуску працівників до роботи без укладення трудового договору відносно 41 найманого працівника.

Спеціалісти Управління Держпраці встановили, що працівники кол-центру працювали на умовах договорів цивільно-правового характеру, які мали ознаки трудових, а саме: у наданих інспекторам праці договорах зазначений процес праці, а не кінцевий результат. Праця за цими договорами здійснюється у межах загальної діяльності кол-центру та не є самостійною. Тобто працівники не можуть особисто організувати свій режим роботи та відпочинку, не мають права самовільно залишити робоче місце, виконують вказівки керівництва щодо послідовності проведення робіт, не мають права передоручити роботу та організувати її на власний розсуд. Обсяг послуг, що будуть надаватись, у договорах не визначається. Отже, надання послуг носить постійний характер з систематичним виконанням трудових функцій, в той час як договори цивільно-правового характеру застосовуються для виконання конкретної роботи, і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним та його дія прииняється.

Підтвердження наявних ознак трудових відносин інспектори праці також виявили у відомостях про нарахування заробітної плати та в актах приймання-передачі наданих послуг.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України за фактичний допуск до роботи найманого працівника без оформлення трудового договору встановлено штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

За вказані порушення керівництвом Управління Держпраці у Житомирській області накладено штраф у розмірі 4 579 290 гривень.

Держпраці наголошує, що відповідно до частини 5 статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Джерело: news.dtkt.ua за матеріалами прес-служби Головного управління Держпраці у Житомирській області.

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...