Законодавство: прийнято за основу законопроєкт щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання


Законодавство: прийнято за основу законопроєкт щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання

У Верховній Раді України 10 червня 2023 року більшістю голосів народних депутатів прийнято за основу законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання № 8223, поданий Кабінетом Міністрів України.

Прийняття законопроєкту дозволить імплементувати в законодавство України стандарти захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання відповідно до права ЄС. Для цього будуть внесені зміни до Закону України від 14 січня 1998 року № 15/98-ВР «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» (далі — Закон № 15), зокрема, визначаються терміни:

  • аварійна ситуація;
  • еквівалентна доза;
  • ліміт дози;
  • ситуація аварійного, існуючого та планового опромінення тощо.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: (067) 317-58-86 

Документом, зокрема, встановлюються:

  • граничні дози в ситуації планового опромінення;
  • ліміти ефективної та еквівалентної дози для персоналу та населення;
  • основні заходи захисту та безпеки при медичному опроміненні.

Також визначаються референтні рівні для ситуацій існуючого та аварійного опромінення, а також референті рівні середньої річної концентрації активності радону в повітрі приміщень для постійного перебування людей, на робочих місцях.

Також положеннями законопроєкту уточнюються повноваження Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади та місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання.

Крім того, відповідні зміни вносяться до Закону України від 8 лютого 1995 року № 39/95-ВР «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», з метою погодження термінів із Законом № 15.

Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування доручено доопрацювати зазначений законопроєкт з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: (067) 317-58-86  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Відповідно до вимог статті 116 Регламенту Верховної Ради України, період збору поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи — з 11 по 24 червня 2023 року.

Чи правомірно вимагати проведення лабораторних вимірів у водія легкового авто з метою визначення шкідливих умов праці для відбору контингенту на М/О — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Раніше писали:

Джерело: Верховна Рада України


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

(067) 317-58-86 

Матеріали до теми


Затверджено нову редакцію Загальних положень безпеки АЕС
Держатомрегулювання затвердила зміни до Загальних положень безпеки атомних станцій. Як повідомила ДІЯРУ, нову редакцію документу затверджено Наказом Державної інспекції ядерного ...