Захворюваність на рак зростає: у МОЗ розповіли, як вберегтися від страшної хвороби


Захворюваність на рак зростає: у МОЗ розповіли, як вберегтися від страшної хвороби

У 2018 році в усьому світі кількість хворих на рак збільшилася приблизно на 18 млн, а за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2040 цей показник може зрости до 40 млн. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Так, повідомляється, що різними формами раку хворіє близько мільйона українців, понад 130 тис. нових випадків реєструються щорічно.

Супрун дала українцям кілька порад, які допоможуть істотно знизити ризик захворювання раком:

Уникати сонячних опіків

Це істотно знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появи зморшок та сухості шкіри.

Вчасно робити щеплення

Наприклад, своєчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки. Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки у жінок і раку гортані у чоловіків.

Відмовитися від шкідливих звичок

Чим менше алкоголю ми споживаємо, тим менше ймовірність ряду типів раку-молочної залози, печінки, підшлункової залози, прямої кишки. Куріння, особливо у генетично схильних людей, в пізньому віці може викликати рак легенів, а також збільшувати ймовірність інших типів раку стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура).

Стежити за раціоном

Зараз навіть говорять про протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука, і всі різновиди капусти. Такі овочі та фрукти захищають наш організм від вільних токсинів, які можуть викликати рак.

Дотримуватися правил безпеки на роботі

Правильно транспортувати, зберігати і стежити за дозуванням потенційно шкідливих для людини речовин, наприклад, пестицидів. Це суттєво захищає від дії хімічних канцерогенів.

Крім того, Супрун порадила регулярно проходити обстеження, а також консультуватися з лікарем.

Джерело: Українські новини

Матеріали до теми


Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з приорітетних завдань державної політики
У Всеукраїнський день психолога, відбувся регіональний форум з ментального здоров’я, який організований рухом «Зе Жінки», — інформує народна депутатка України, ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...