Забезпечення охорони праці в осінньо-зимовий період на відкритих територіях


Забезпечення охорони праці в осінньо-зимовий період на відкритих територіях

В осінньо-зимовий період на працівників, які працюють на відкритому повітрі, можуть впливати негативні погодні умови: дощ, сніг, хуртовина, понижена температура, посилений вітер та інші. Низький рівень температури повітря, окрім зазначених, також відчувають працівники, які працюють в закритих неопалюваних приміщеннях.

Як відомо, щоб не відчувати холоду людина має постійно рухатись. Не слід стояти на місці тим паче притулятись (торкатись) до металевих предметів, сідати на холодні. Між тим, більшість видів робіт працівник здійснює у незручній чи вимушеній позі, яка не передбачає вільного руху. Саме в цей період організм людини й втрачає власне тепло, що призводить до скованості руху організму та переохолодження. З таких умов працівник намагається як скоріше завершити роботу та зігрітися.

Тож, не дивно, що більшість причин настання нещасних випадків в осінньо-зимовий період організаційні, серед яких переважає людський фактор, а саме: порушення трудової та виробничої дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, ігнорування засобами індивідуального захисту, особиста необережність.

Задача роботодавця — попередити травматизм працівників.

З цієї метою в осінньо-зимовий період на підприємствах:

  • виділяють спеціальні місця для обігріву, встановлюють засоби для швидкого та ефективного обігрівання верхніх і нижніх кінцівок (локальний променево-контактний обігрів тощо);
  • встановлюють внутрішньозмінний режим праці та відпочинку, що передбачає можливість перерв для обігріву;
  • забезпечують працівників засобами індивідуального захисту (теплим спецодягом, взуттям, рукавицями) тощо.

Увага! У 2020 році під час розробки та реалізації профілактичних заходів у сфері охорони праці роботодавець має врахувати дотримання карантинних вимог щодо запобігання поширення коронавірусної хвороби серед працівників.

Окремо зауважимо, що працівники зобов’язані дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства (ст. 14 Закону України «Про охорону праці»).

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...