За закрите сховище під час тривоги — штрафи до 85 тисяч грн: Закон прийнято за основу


За закрите сховище під час тривоги — штрафи до 85 тисяч грн: Закон прийнято за основу

Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо запровадження відповідальності за порушення вимог щодо утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту» (реєстр. № 9362-1).

Метою законопроєкту є запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд та посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки.

 

Законопроєктом пропонується доповнення КпАП новою статтею 175-3 з новими складами адміністративних правопорушень, пов’язаних з невиконанням суб’єктами обов’язків щодо утримання та забезпечення належного функціонування захисних споруд цивільного захисту. Зокрема встановити відповідальність за невиконання або неналежне виконання під час воєнного стану балансоутримувачами захисних споруд цивільного захисту будь-якого типу (укриття, сховище, бомбосховище і т.д.), віднесених до фонду захисних споруд цивільного захисту, встановлених законодавством обов’язків з утримання таких захисних споруд, а також незабезпечення вільного доступу громадян до захисних споруд цивільного захисту під час повітряної тривоги. Це потягне за собою накладення штрафу на керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності або фізичних осіб — балансоутримувачів захисних споруд цивільного захисту від 17000 до 34000 грн. А за повторне протягом року порушення штраф буде вже від 51000 до 85000 грн.

Читайте також: Відповідальність за доступність укриття під час тривоги: на кого покласти

ККУ пропонується доповнити новою статтею 270-2 «Порушення встановлених законодавством вимог щодо утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту», якою встановити кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавства щодо утримання та експлуатації об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків.

Набрання чинності законом планується через три місяці з дня його опублікування, що надасть відповідальним особам час та можливості для вжиття заходів з метою усунення недоліків у відповідній сфері та уникнення притягнення до відповідальності.

 

Захисні споруди цивільного захисту. Вивчаємо найважливіші вимоги до їх облаштування та використання — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Травнева акція

Матеріали до теми


Буде створено реєстр земель, потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами
Це буде перший державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів. Адмініструватиме сайт Державна ...