...

За якими принципами сформовані плани перевірок на 2021 рік


За якими принципами сформовані плани перевірок на 2021 рік

Держпраці вдосконалює процес відбору суб’єктів господарювання з урахуванням ризикоорієнтованого підходу для планування контрольно-наглядової діяльності на 2021 рік.

Сьогодення вимагає від органів державної влади змін в організації діяльності та плануванні контрольних заходів для підвищення їх ефективності та не втручання у господарську діяльність суб’єктів господарювання, які не допускають порушень законодавства. З цією метою Держпраці вдосконалює процес відбору суб’єктів господарювання з урахуванням ризикоорієнтованого підходу для планування контрольно-наглядової діяльності на 2021 рік.

Принциповою відмінністю у методах визначення першочерговості проведення планових перевірок суб’єктів господарювання стали нові Критерії ризику від провадження господарської діяльності. Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду Державною службою з питань праці, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. № 383.

Планові контрольні заходи першочергово орієнтовані на тих роботодавців, які підпадають під такі критерії:

  • настання нещасних випадків, наявність випадків гострого або хронічного професійного захворювання у працівника, особи суб’єкта господарювання протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду тощо;
  • наявність об’єктів підвищеної небезпеки без зареєстрованої у встановленому порядку декларації безпеки об’єкта підвищеної небезпеки;
  • наявність заборгованості з виплати заробітної плати або порушення строків її виплати;
  • виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати;
  • наявність звернень фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду їхнім правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, проте позапланові заходи державного нагляду (контролю) не були проведені через недостатність підстав для їх проведення тощо.

З метою забезпечення належного та об’єктивного формування Плану заходів державного нагляду (контролю) Держпраці на 2021 рік керівники територіальних органів Держпраці особисто погоджували Плани заходів з керівництвом Держпраці.

Планування наглядової діяльності на підставі зазначених критеріїв дозволяє забезпечити адресність перевірок суб’єктів господарювання, віднесених переважно до високого ступеня ризику у відповідній сфері державного нагляду (контролю), та досягти підвищення ефективності роботи Держпраці, направленої на забезпечення конституційних прав та свобод працівників в Україні.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...