За недопуск до перевірки можуть скасувати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки без суду


За недопуск до перевірки можуть скасувати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки без суду

В судовому порядку Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду підтримав правомірність прийняття наказу Головного управління Держпраці в Одеській області про анулювання юридичній особі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

В цій справі судами попередніх інстанцій установлено, що підставою анулювання дозволів стало створення юридичною особою перешкод під час перевірки посадовими особами вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл.

Підтверджено, що перед початком позапланової перевірки, головним державним інспектором телефоном повідомив директора юридичної особи про позапланову перевірку. У ході телефонної розмови директор юридичної особи зазначив про недопущення посадових осіб до перевірки, що підтверджено аудіо фіксацією телефонної розмови.

Тож юридична особа, будучи повідомлена про позапланову перевірку, не допустила посадових осіб до її проведення, в тому числі не забезпечила участі керівника або уповноваженої ним особи у здійсненні перевірки, коли би інспектори могли б вручити документи про перевірку.

Закон України «Про охорону праці» визначає підстави для анулювання дозволу, серед яких — створення перешкод під час перевірки додержання вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки або експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, на які видано дозвіл.

В Законі України «Про охорону праці» не передбачено обов’язку дозвільного органу при виявленні підстав для анулювання дозволу звертатись до суду з позовом про анулювання дозволу.

Тому, встановивши наявність обставин для анулювання дозволу, дозвільний орган скасував дозвіл за самостійним рішенням.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...