...

Якщо працівник ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, які дії роботодавця?


Якщо працівник ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, які дії роботодавця?

Обов’язкові попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких де, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року. Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій,затверджений Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246.

Відповідно до ст. 46 Кодексу законів про працю України та п. 3.9 розділ ІІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

А також, відповідно до п. 3.6 розділ ІІІ Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 відстороняє від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, та не допускає до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров’я.

Роз’яснення надала головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Наталія Струтинська.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Кіровоградській області

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...