Що має бути в автомобільній аптечці та в самому транспортному засобі


Що має бути в автомобільній аптечці та в самому транспортному засобі

Дбаємо про себе і пасажирів

Як кажуть у поліції, приблизно 80% смертей через ДТП трапляються до приїзду бригади «швидкої медичної допомоги». І основна їхня причина – масивна кровотеча. Тому аби зменшити кількість смертей після аварій, урядовці оновили склад автоаптечки. Адже аптечки попереднього зразка не містять потрібних елементів для екстреної зупинки кровотечі.

Відповідно, смертність при аваріях могла бути значно нижчою, якби водії мали необхідні медичні засоби та навики надання домедичної допомоги потерпілим.

У Чернівецькій області мало не щодня трапляються аварії, в яких гинуть або травмуються люди. Причини цих ДТП різноманітні – проте в цих автопригодах є змога врятувати життя та здоров’я людей.

Аптечка, вогнегасник та знак аварійної зупинки

Згідно з Правилами дорожнього руху, три речі, які мають бути в багажнику кожного водія, – аптечка, вогнегасник і знак аварійної зупинки. І якщо з вогнегасником і знаком аварійної зупинки все більш-менш зрозуміло, то зі складом аптечки у водія не дуже. Уже давно тривають дискусії щодо доцільності тих чи інших медичних препаратів в авто, як-от, йод чи розчин аміаку. Водії дивуються, як вони можуть знадобитись чи помогти у ДТП. Нещодавно посадовці в Міністерстві охорони здоров’я України заявили про підготовку проекту-наказу, який має на меті укомплектувати автомобільні аптечки відповідно до європейських норм та стандартів.

Ціни на ці аксесуари – різноманітні. Отже, автомобільний вогнегасник можна придбати від 200 до 300 гривень. А знак аварійної зупинки обійдеться приблизно до ста гривень. Хоча пропонують варіанти ціною від 200 і більше гривень за цей знак.

Поклав, аби було

Водії, чесно кажучи, не у захваті від цих нових норм. Адже вважають, що перевірка вмісту (або взагалі наявності аптечки) – це просто привід зупинити авто чи знайти якісь порушення.

– Аптечка в автомобілі мені дісталася від колишнього власника. Чесно кажучи, навіть жодного разу не зазирав, що там є всередині. Бо під рукою завжди у бардачку маю бинт, пігулки та перекис водню, – розповідає автовласник Сергій Дмитрович. – Розумію, що аптечка має бути, але це сумління кожного водія. Адже мало мати якийсь набір медикаментів та допоміжних засобів, потрібно вміти їх правильно застосувати. Навіть люди з досвідом в екстремальній ситуації втрачають рівновагу. А мене ніхто не вчив надавати екстрену первинну допомогу. І я, можливо, навпаки, можу лише нашкодити пораненій людині. Аптечка – це лише предмет. Найголовніше, уміти ним користуватися. А цього майбутніх водіїв не вчать (належною мірою).

За словами водія, в аптечці зазвичай є бинти, вата, лейкопластирі, баночки із розчинами йоду, перекису водню, сульфацилу натрію тощо. Але як допомогти людині таким набором ліків – він не знає.

Якщо травма серйозна, а не звичайна подряпина, то що робити в такій ситуації? Бо навіть наявними засобами багато водіїв користуватися не вміють. Тут потрібно проходити спеціальне навчання.

20 років не переглядали складу

Нинішній склад аптечки водія Міністерство охорони здоров’я затвердило ще 1998 року. Логічно, що за стільки часу з’явилося багато новацій. Згідно з новим проектом, з аптечки мають зникнути ліки, проте з’явитися більше перев’язувальних матеріалів, в тому числі й кровоспинний бинт. Також передбачено механічний джгут – турнікет, який можна накласти самотужки.

Сьогодні ж МОЗ України пропонує набір ліків в автомобільній аптечці змінити за європейським зразком: таблетки і джгути – забрати, а додати плівку-клапан для штучного дихання, термопокривало, аби при необхідності зігріти потерпілого.

Важливо – не тільки мати в автомобілі аптечку, а й вміти використовувати її відповідно до отриманих травм та стану постраждалого

В аптечці також будуть речі, які дійсно потрібні при наданні допомоги постраждалим у ДТП. Це бинти, серветки стерильні, бинти еластичні, яких у складі аптечок нового зразка набагато більше як за кількістю, так і за різновидами. Це те, що допоможе зупинити кровотечу.

Ліків не має бути

У складі аптечки попереднього зразка є три бинти, що не дає можливості надати хоч якусь серйозну допомогу до прибуття медиків навіть єдиному потерпілому, в якого було кілька поранень. За новими рекомендаціями, обов’язковим буде не джгут для зупинки кровотечі, а турнікет, що закручується. Медикаментів в аптечці не повинно бути. Адже вона піддається великим температурним перепадам. Крім того, вони не стануть у пригоді при наданні екстреної допомоги нефахівцями.

Медичні препарати, що входили в попередню аптечку, скажімо, розчин йоду, нітрогліцерин і розчин аміаку, не мають навіть найменшого стосунку до надання домедичної допомоги потерпілим у ДТП і, відповідно, не позначаються на рівні смертності.

Також причинами відмови від медикаментів є такі чинники, а саме: температура в автомобілі коливається від -40 до +55 градусів, що повністю суперечить нормам зберігання лікарських засобів. В основному, це призводить до псування і подальшого отруєння людини при їх вживанні. До того ж сучасні стандарти забороняють людям без медичної освіти використовувати медикаменти.

Таким чином, якщо потерпілому вколоти знеболювальне і людина помре, то того, хто вколов, покарають, якщо він не фельдшер чи не лікар.

Пріоритет – зупинка кровотечі

Зважаючи на склад нового зразка аптечки автомобільної, її базою був міжнародний протокол Basic Life Support (базова підтримка життя, – прим. ред.), каже пан Шацький. У ньому найвищий пріоритет – зупинка кровотечі, другий – дихальні шляхи, третій – відновлення дихання, четвертий – зупинка некритичних кровотеч.

До комплектації аптечки, насамперед, будуть входити необхідні засоби для зупинки кровотечі: бинти різної ширини, серветки тощо. Замість гумового джгута в автомобільній аптечці буде механічний засіб для зупинки кровотечі за типом САТ, які використовують НАТО, і з недавніх пір ВСУ. Такий турнікет можна ефективно накласти самому собі самостійно навіть однією рукою.

Але не варто забувати, що турнікет – це травмонебезпечний засіб. І використовувати його можна тільки в умовах прямої загрози життю – це відкритий перелом з артеріальною або венозною кровотечею.
Також у проекті МОЗ є кровоспинний засіб на бинтовій основі, тобто бинт із кровоспинним засобом.

Навчання, а не лише аптечка

Та якщо ви маєте аптечку нового чи попереднього зразка, ще не означає, що можна допомогти чи врятувати життя постраждалого в аварії. Аптечка сама собою життя не рятує. Тому важливо – не тільки мати в автомобілі аптечку, а й вміти використовувати її відповідно до отриманих травм та стану постраждалого. Знання правил подання домедичної допомоги необхідні всім учасникам дорожнього руху. Вони потрібні для того, щоб розпочати на перший погляд прості, але водночас дуже необхідні і негайні заходи щодо порятунку людини на місці аварії. До речі, надання домедичної допомоги є і вимогою Правил дорожнього руху.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ


До теми

Нинішній склад автомобільної аптечки

Доки остаточно не ухвалили  новий склад аптечки, возити потрібно трохи інші речі

Коли це відбудеться, невідомо, а наразі аптечка має бути укомплектована згідно з українським ДСТУ 3961-2000 «Аптечка медична автомобільна», запровадженим наказом Мінекономрозвитку №622 від 11.06.2013 року.

Стандарт передбачає два типи аптечок – №1 і №2, відповідно для автомобілів з кількістю людей в салоні до 9 та більше. Кожен тип аптечки містить два обов’язкові набори, перший так званий аварійний – для зупинки кровотечі, другий – експлуатаційний, для застосування при травмах.

«Автомобільна аптечка №1 – обов’язковий набір №1»

– джгут для зупинки кровотечі – 1 шт.

– бинт еластичний (5 м х 10 см) – 1 шт.

– бинт марлевий стерильний (5 м х 10 см) – 2 шт.

– бинт марлевий стерильний (7 м х 14 см) – 1 шт.

– бинт марлевий нестерильний (5 м х 5 см) – 1 шт.

– бинт марлевий нестерильний (7 м х 14 см) -1 шт.

– серветки з хлоргексидином (або замінники) (6 см х 10 см) – 2 шт. або смужки на гелевій основі с антимікробною дією полігексаметилен гуанідин гідрохлорида (або замінники) (10 см х 50 см) – 2 шт.

– серветки кровоспинні з фурагіном (або його замінники) (6 см х 10 см) – 2 шт.

– серветки стерильні (6 см х 10 см) – 6 шт.

– пакет перев’язувальний стерильний – 1 шт.

– ножиці парамедичні – 1 шт.

– косинка медична перев’язувальна з будь-якої тканини (50 см х 50 см) – 1 шт.

– гелева пов’язка для опіків – 1 шт.

 «Автомобільна аптечка №1 – обов’язковий набір №2»

– плівка (клапан) для проведення штучного вентилювання легенів – 1 шт.

– рукавички медичні №8 з поліетилену, комплект – 1 шт.

– термопростирадло (160 см х 210 см) – 1 шт.

– пінцет анатомічний – 1 шт.

– шпильки англійські – 2 шт.

Що має бути в автомобільній аптечці та в самому транспортному засобі

Джерело: pogliad.ua

Матеріали до теми


Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Негайно слід сповістити співробітників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити ...
Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу
Хоча сонячні панелі вже є важливим джерелом відновлюваної енергії, вони все ще мають потенціал для поліпшення. Які виклики й перешкоди ...
Організація та проведення евакуаційних і рятувальних робіт з висотних споруд
Посадовими особами управління інспекційної діяльності у Харківській області проведено тренінг з імітацією реальних дій на робочих місцях на тренувальному майданчику. ...