...

Як захиститися у сильний мороз: поради від полярників


Як захиститися у сильний мороз: поради від полярників

В Україну прийшла справжня зима, тож нагадуємо основні лайфхаки від полярників, як захиститися від переохолодження та обмороження.

  1. Щоб не змерзнути на морозі — рухайтеся! Навіть, якщо доводиться стояти/сидіти на одному місці, робіть рухи пальцями, ногами, руками, розминайтеся.
  2. Не виходьте на холод голодним — організму треба багато енергії. Візьміть з собою шоколад чи поживний батончик, якщо раптом треба буде відновити сили.
  3. Не менш як за півгодини до виходу з дому змастіть обличчя та руки жирними кремом, а для губ використайте гігієнічну помаду чи бальзам.
  4. Вдягайте кілька шарів одягу, між якими завжди має залишатися простір: так краще зберігається тепло.
  5. Слідкуйте, щоб ваші речі були сухими. Приміром, якщо йдете ліпити сніговика, то візьміть з собою кілька пар рукавичок.
  6. Максимально закривайте всі ділянки тіла: вдягайте теплі рукавички, шапку, а зверху ще капюшон. Для захисту обличчя можна використати баф — це багатофункціональна пов’язка, яка гарно відводить вологу.
  7. Дуже зручна та тепла річ — термоодяг. Він існує різних видів. Наприклад, для активного руху на морозі обирайте той, що гарно відводить вологу. Якщо ж ваша активність буде не дуже високою, то потрібен теплозберігальний одяг.
  8. Зараз також є багато спеціального одягу, який захищає від низьких температур та вологи, зокрема куртки й комбінезони. Можливо, це не дуже вишукано, але точно тепло :). Плюс є можливість відчути себе полярниками, що цілий рік працюють на вулиці в такому одязі.
  9. Тісне взуття на тонкій підошві — це гарантія того, що ваші ноги змерзнуть. Як і в випадку з одягом, між ногою в теплих шкарпетках і взуттям має залишатися певний простір для збереження тепла. Краще утримати його допоможе і товста підошва.
  10. Грітися алкоголем — це дуже погана ідея. Він дає примарне відчуття тепла тільки на перший час, а потім навпаки сприяє переохолодженню.

Джерело: Національний антарктичний науковий центр

Матеріали до теми


Закон про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України не встановлює правомірність незаконного поводження з боєприпасами
Цей закон не звільняє від відповідальності за придбання і зберігання боєприпасів вдома без дозволу, зазначив Верховний Суд. Положення Закону України ...