Як уникнути травмування під час ремонту сільгосптехніки


Як уникнути травмування під час ремонту сільгосптехніки

Посадові особи Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці продовжують проводити превентивні заходи спрямовані на попередження виробничого травматизму на підприємствах.

Головний державний інспектор Євген Крикунов провів технічну консультацію з керівництвом та працівниками ПП «АГРОЛІДЕР –Т7».

На підприємстві продовжуються роботи по ремонту сільгосптехніки, яка буде залучена в сільськогосподарському виробництві під час проведення весняних польових робіт. Тому під час заходу фахівець роз’яснив працівникам необхідність дотримання вимог законодавства з питань охорони праці, а саме: основні вимоги Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (далі — Закон № 2694), «Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві» НПАОП 01.0-1.02-18, «Правил охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва» НПАОП 01.41-1.01-01 та «Правил охорони праці при роботі з інструментами та пристроями» НПАОП 0.00-1.71-13.

Читайте також: Про безпеку праці під час експлуатації сільськогосподарської техніки

З працівниками підприємства обговорили питання щодо запобігання нещасним випадкам. У зв’язку з цим посадовець було доведено до посадових осіб підприємства про основні вимоги Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, а також про ст. 14 Закону № 2694, згідно з якою працівник повинен дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання робіт.

 

На кого поширюються правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва

Правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва (далі – Правила) поширюються на підприємства, установи і організації незалежно від їх підпорядкування та форми власності, на юридичних осіб, які займаються технічним обслуговуванням та ремонтом машин і обладнання сільськогосподарського виробництва (далі – підприємства).

Читайте також: Про техніку безпеки під час ремонту і технічного обслуговування сільськогосподарської техніки в польових умовах

Правила встановлюють вимоги безпеки праці щодо організації та виконання технологічних процесів під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва.

Правила є обов’язковими для працівників підприємств, які займаються організацією технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва.

 

В Правилах визначено перелік вимог до роботодавців щодо:

  • території, будівель та споруд;
  • організації робочих місць;
  • безпеки до інструменту, обладнання, приладів;
  • безпеки під час ремонту і технічного обслуговування машин і обладнання;
  • до застосування засобів захисту працівників;
  • до електроустановок і електросилового обладнання;
  • режиму праці та відпочинку;
  • організації навчання та вимоги до персоналу;
  • пожежної безпеки.

Читайте також: Вимоги до інструкцій зі складання частково завершеної машини

Правилами регламентуються особливості використання електроустановок та електросилового обладнання, організація навчання та вимоги до персоналу, пожежна безпека, режим праці та відпочинку працівників зайнятих на роботах з технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва.

Джерело: Управління Держпраці

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...