Як створити безпечні й здорові умови праці: пам’ятка роботодавцю


Як створити безпечні й здорові умови праці: пам’ятка роботодавцю

Уклали трудовий договір із найманим працівником? Подбайте про належні, безпечні й здорові умови праці, запобігайте нещасним випадкам і професійним захворюванням. Нагадаємо, як правильно це зробити.

Що таке «умови праці»?

Усе, що впливає на стан здоров’я й працездатність працівника. Це робоче місце, стан технологічних процесів, устаткування й інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, санітарно-побутові умови.

Умови праці безпечні, якщо вплив на працівника небезпечних і шкідливих виробничих чинників усунено або їхнє значення не перевищує гранично допустимих рівнів.

Повну відповідальність за забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці несе роботодавець і робить це власним коштом.

Виграють усі сторони — і роботодавець, і працівник. Адже ви уникаєте витрат і збитків через можливі зупинки виробництва, тривалу відсутність працівника на роботі, компенсації на лікування й реабілітацію, а також навчання нових працівників. Враховуйте й непрямі витрати: шкоду для репутації в разі нещасних випадків, зниження мотивації працівників, плинність кадрів.

Нижче — перелік заходів, які має вжити роботодавець.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Вимоги до суб’єктів господарювання, які виконують експертизу стану ОП. Повний огляд нововведення
На яких саме суб’єктів господарювання поширюються нові вимоги Обов’язки, яких зобов’язані дотримуватись експертні організації Які нормативно-правові акти втратили чинність через ...
Про виплату потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві
Коли призначається виплата у разі нещасного випадку Щомісячна страхова виплата призначається потерпілому з дня встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності ...