Вимоги безпеки під час гужових переїздів та перевезень


Вимоги безпеки під час гужових переїздів та перевезень

Осінь — завершуючий етап пори активної роботи для всіх працівників, які задіяні на роботах в агропромисловому комплексі та тих людей, які живуть у сільській місцевості та працюють на своїх земельних ділянках. А це означає, що на полях буде активно використовуватися різноманітна техніка: трактори, комбайни, вантажний автотранспорт тощо. Та поряд із цією технікою подекуди на невеличких фермах працівники будуть використовувати й гужовий транспорт.

Тож, наводимо вимоги безпеки під час гужових переїздів та перевезень, які викладені у IX розділі Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджених наказом Мінсоцполітики України від 29.08.2018 р. № 1240.

1. Запрягати коней дозволяється лише у справний гужовий транспорт. Гужовий транспорт, який використовується в гірській місцевості, має бути забезпечений додатковим гальмовим пристроєм.

2. Керувати гужовим транспортом та переганяти тварин по дорозі дозволяється працівникам, які досягли 14-річного віку.

3. Працівники, які керують гужовим транспортом, повинні мати знання щодо роботи в складних умовах, знати транспортні маршрути, можливість об’їзду небезпечних зон, виконувати інші вимоги, що стосуються водіїв і пішоходів.

4. Гужовий транспорт має бути обладнаний сидіннями, розміщеними таким чином, щоб кінь не міг дістати їздового задньою ногою.

5. Не дозволяється:

  • використовувати гужовий транспорт без гальмівних пристроїв, без ліхтарів у темний час доби та за умов недостатньої видимості;
  • залишати на смузі відведення дороги тварин без нагляду;
  • переїжджати через залізничні колії та дороги з покращеним покриттям поза спеціально відведеними місцями;
  • переміщення автомагістралями і дорогами для автомобілів, якщо поруч є інші дороги;
  • виконувати інші дії, що суперечать вимогам Правил дорожнього руху.

6. Під час завантажування і розвантажування гужового транспорту коней потрібно прив’язувати.

7. Коні, зайняті на транспортних роботах, мають бути підковані. До роботи слід допускати здорових коней із хорошим зором.

8. Спускаючись зі схилу, не можна сідати в гужовий транспорт, підтримувати або підпирати його руками, намотувати віжки на руку, тулуб.

9. Під час використання гужового транспорту в темний час доби або за умов недостатньої видимості вози (сани) мають бути облаштовані світловідбивачами відповідно до вимог Правил дорожнього руху.

10. Не дозволяється залишати тварин, запряжених у сільськогосподарське знаряддя, неприв’язаними без їздових навіть у разі нетривалої зупинки.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...