Вимоги безпеки до робіт з опоками та їх улаштування


Вимоги безпеки до робіт з опоками та їх улаштування

Опока в ливарному виробництві – пристрій для утримування формувальної суміші під час виготовлення ливарної форми, а також для її транспортування та заливання рідким металом.

Типова опока для одноразової ливарної форми має вигляд жорсткої рамки. Зазвичай вона складається з двох половин – верхньої та нижньої, які фіксуються й скріплюються між собою при складанні форми перед заливанням.

Виготовляються опоки зі сталі, чавуну, алюмінієвих і магнієвих сплавів. Залежно від способу транспортування та використання вони бувають ручні, кранові (важкі, які можна піднімати й переміщувати лише краном) та комбіновані (з ручним і крановим підніманням).

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Опоки повинні мати міцні, надійно закріплені цапфи, вушка, ручки, скоби тощо, які забезпечують урівноважене та безпечне зчеплення і транспортування їх вантажопідіймальними пристроями.

Кріплення верхньої й нижньої половин опок має бути таким, що виключало б витік металу через роз’єм під час заливання форми. Перекидання сформованих важких опок, піднятих краном, слід здійснювати на балансирах із роликами або за допомогою інших спеціальних пристосувань.

Після закінчення робіт опоки складуються в штабелі на горизонтальній, рівній і утрамбованій підлозі. Висота штабеля великих опок (завдовжки або діаметром понад 1,2 м) не може перевищувати 2 метрів, середніх (завдовжки або діаметром понад 0,5 м) і дрібних (0,3 м і більше) – 1,5 метра, а ширина проходів між окремими штабелями має бути не менше 1 метра.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...