Воєнний стан в Україні введено: що це означає


Воєнний стан в Україні введено: що це означає

Народні депутати України підтримали рішення президента України Петра Порошенко про введення воєнного стану в Україні після того, як Росія здійснила атаку на українські кораблі біля Керчі та взяла у полон військових.

Таким чином, воєнний стан діятиме 30 днів на території таких областей: Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька і акваторія Чорного та Азовського морей.

що таке воєнний стан

Воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводиться в Україні або окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для запобігання загрози і забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень (стаття 1 Закону” Про правовий режим воєнного стану “).

Як вводиться воєнний стан

Рішення про введення воєнного стане не ухвалюється президентом. Спочатку РНБО виносить це рішення на розгляд президента, який у разі ствердження передає його до Верховної Ради. У парламенті мають ухвалити рішення впродовж двох днів.

Що воєнний стан дозволяє владі

Під час режиму ВП військові і цивільні влади отримують більш широкі повноваження, які дозволяють їм використовувати людські та матеріальні ресурси для своїх потреб. Під владою розуміється все військове командування – від Генерального штабу до керівництва окремих частин, а також вся вертикаль влади – від президента і Кабміну до селищних рад. Рішення, відповідно, можуть прийматися як на центральному, так і на місцевому рівні.

Закон дозволяє:

1. Вводити трудову повинність для проведення оборонних робіт, ліквідації природних і техногенних надзвичайних ситуацій, суспільно корисних робіт.

2. Використовувати потужності і трудові ресурси підприємств і організацій всіх форм власності для потреб оборони, змінювати їх режим роботи, умови праці.

3. Вилучати для тимчасового користування необхідне майно міністерств, центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, підприємств і громадян, в тому числі транспортні засоби, споруди, машини, механізми, устаткування та інші об’єкти, пов’язані з обслуговуванням транспорту, видаючи про це документи встановленого зразка.

4. Встановлювати охорону важливих об’єктів національної економіки України, які забезпечують життєдіяльність населення.

5. Вводити комендантську годину (заборону на перебування в певний час доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціальних перепусток і посвідчень) і встановлювати особливий режим світломаскування.

6. Встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, рух транспорту.

7. Перевіряти документи у громадян, а в разі необхідності оглядати речі, транспорт, багаж і вантажі, службові приміщення і житла громадян.

8. Ставити питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій, якщо вони загрожують суверенітету, національної безпеки України, її незалежності та територіальної цілісності, а також життя громадян.

9. Здійснювати контроль за роботою підприємств зв’язку, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, установ і організацій культури, використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб і роз’яснювальної роботи серед військ і населення, регулювати роботу аматорських приймально-передавальних радіостанцій, передачу інформації через комп’ютерні мережі.

10. У разі порушення або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати у підприємств, установ і організацій всіх форм власності, а також у окремих громадян радиопередающее обладнання, телевізійну, відео- і аудіоапаратуру, комп’ютери, інші засоби зв’язку.

11. Забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами, алкогольними напоями та речовинами на спиртовій основі.

12. Вилучати у громадян вогнепальну зброю та боєприпаси, холодну зброю, а у підприємств, установ і організацій – навчальну і бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодіючі хімічні та отруйні речовини.

13. Забороняти призовникам і військовозобов’язаним змінювати місце проживання без відома військового командування.

14. Встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирну повинність з розквартирування військовослужбовців та розміщення військових частин, підрозділів і установ.

15. Встановлювати порядок використання сховищ, споруд та інших об’єктів для захисту населення, а також задоволення потреб оборони.

16. Проводити евакуацію населення, підприємств, установ, організацій та матеріальних цінностей.

17. Вводити нормоване забезпечення населення основними продовольчими і непродовольчими товарами, ліками.

18. Усувати від посад керівників державних підприємств, установ і організацій за неналежне виконання обов’язків, призначати виконуючих обов’язки керівників підприємств.

19. Примусово вилучати і відчужувати майно у юридичних і фізичних осіб для потреб оборони.

Що воєнний стан значить для ЗМІ

Під час воєнного стану і з державними, і з приватними засобами масової інформації влади можуть робити все, аж до закриття. Можливі дії по відношенню до ЗМІ перераховані в пунктах 9 і 10 попереднього блоку. Ще раз, влада може:

• здійснювати контроль за роботою підприємств зв’язку, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, установ і організацій культури, використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб і роз’яснювальної роботи серед військ і населення, регулювати роботу аматорських приймально-передавальних радіостанцій, передачу інформації через комп’ютерні мережі.

• в разі порушення або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати у підприємств, установ і організацій всіх форм власності, а також у окремих громадян радиопередающее обладнання, телевізійну, відео- і аудіоапаратуру, комп’ютери, інші засоби зв’язку.

Хоча в законі слово цензура не вживається, це саме вона. Держава отримує право контролювати роботу всі видів ЗМІ, а якщо вважатиме, що журналісти порушують режим воєнного стану, – закрити редакцію і вилучити всю техніку.

Чого не можна владі

Законом встановлюється, що під час воєнного стану не можуть проводитися вибори президента, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування. Відповідно, під час дії ВП можна достроково припинити повноваження парламенту або місцевих рад. Також не можна вносити зміни до Конституції, проводити референдуми.

Крім того, документ прямо забороняє створення на території, де діє військовий стан, спеціальних або особливих судів. Правосуддя можуть здійснювати тільки суди, створені відповідно до Конституції.

Під час дії воєнного стану не можуть обмежуватися базові права людини і громадянина. Зокрема, не можна обмежувати право на рівність, право на життя, свободу і особисту недоторканність, право на житло, право на захист судом, продовжує діяти презумпція невинності.

Влада також не можуть використовувати працю громадян під час ВП на безоплатній основі – робота для потреб оборони повинна оплачуватися, як в мирний час. Майно, вилучене під час ВП, після закінчення дії воєнного стану повинно бути повернуто власнику. Якщо ж майно прийшло в непридатність, відшкодування шкоди потрібно домагатися через суд.

ДОВІДКА

У неділю, 25 листопада, «прикордонне управління ФСБ по Криму» повідомило про порушення трьома українськими військовими кораблями морського кордону РФ. Українські кораблі, що рухалися в бік Керченської протоки, нібито небезпечно маневрували і не підкорялись вимогам російської влади.

У ВМС ЗСУ заявили, що кораблі РФ скоїли агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Зокрема один український корабель був протаранений російським судном.

Крім того, росіяни застосували зброю проти українців на борту кораблів ВМС ЗС України в Азовському морі, є поранені.

Пізніше стало відомо, що всі три українські кораблі захоплено російськими військовими.

Також стало відомо про шістьох поранених українських бійцях в резульататі атаки з боку Росії.

Джерело: Народна правда

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Негайно слід сповістити співробітників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити ...