Вдосконалено будівельні норми щодо проектування культурних закладів в ТРЦ з урахуванням умов безпечної евакуації


Вдосконалено будівельні норми щодо проектування культурних закладів в ТРЦ з урахуванням умов безпечної евакуації

У нових державних будівельних нормах (ДБН) щодо закладів культури та дозвілля були вдосконалені норми щодо проектування культурних та розважальних закладів із глядацькими залами, які знаходяться у торговельно-розважальних центрів (ТРЦ), в частині обов’язкового урахування необхідного часу для безпечної евакуації людей. Тобто, чітко визначено, скільки має тривати евакуація людей з таких закладів у складі ТРЦ.

Це дозволить на 25% зменшити кількість травм під час евакуації і підвищити безпеку людей у разі надзвичайних ситуацій.

Нові ДБН будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно через 3 місяці вступить в силу.

“Час евакуації людини із окремої будівлі кінотеатру або кінотеатру у торговельному центрі відрізняється. Тому що окрім того, щоб безпосередньо вийти із глядацького залу, людині потрібно ще евакуюватися із будівлі ТРЦ, а це додаткові хвилини. Сьогодні в чинних нормах щодо закладів культури, які є застарілими, враховується лише час евакуації людей з окремих будівель кінотеатрів. Проте зараз більшість з них якраз проектуються у складі великих торговельно-розважальних центрів. Ми переглянули ці норми, щоб заклади культури у ТРЦ проектувалися безпечно та правильно, з дотриманням необхідних розрахунків щодо часу евакуації та пропускної можливості евакуаційних виходів. Бо це безпека людей”, — сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Відповідно до пожежних вимог, при проектуванні закладів культури має бути дотриманий необхідний час евакуації людей. Він залежить від ступеня вогнестійкості споруди. Наприклад, евакуація з будівлі І та ІІ ступенів вогнестійкості має здійснюватися протягом 6 хвилин, ІІІ-ІV ступенів — 4 хвилин, V ступеню — 3 хвилин.

Парцхаладзе пояснив, що у випадку проектування того ж кінотеатру у торговельно-розважальному центрі, евакуація людей має здійснюватися так, щоб з приміщення кінотеатру можна було безпечно евакуюватися на вулицю протягом встановленого часу — від 3 до 6 хвилин залежно від ступеню вогнестійкості.

При цьому, потрібно обов’язково враховувати пропускну можливість евакуаційних виходів — як із глядацьких залів кінотеатру, так і з самого торговельно-розважального центру. Це дозволить здійснювати евакуацію людей безпечно та без травмування.

Нові ДБН В.2.2-Х:201Х “Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади” розроблені ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну чинних ДБН 2005 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Джерело: Мінрегіон України

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...