В Україні створять змішану медичну комісію (ЗМК), яка допомагатиме повертати полонених українських військових


В Україні створять змішану медичну комісію (ЗМК), яка допомагатиме повертати полонених українських військових

Про це брифінгу у Military Media Center сказав представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

«Україна оголошує про створення змішаних медичних комісій. Це допоможе звільняти українських полонених та допоможе також ворогу повертати своїх полонених. Це третій випадок у світовій історії, коли буде впроваджуватися така ініціатива», — сказав він.

За умовами Женевських конвенцій, у комісію залучається троє лікарів: один — зі сторони, яка утримує полонених, та двоє лікарів нейтральних країн.

Пан Юсов наголосив, що Україна до цього швидко повертала важкопоранених росіян.

Читайте також: Як здійснюється медична евакуація для постраждалих українців

Представник Керівник напрямку координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк зазначив, що з української сторони відбувається укомплектування комісій.

«Комісія буде визначати стан і діагноз полоненого, також може рекомендувати репатріювати полоненого або відправити на лікування до нейтральної країни, якщо рф буде згодна. Також репатріація можлива тільки згоди полоненого», — сказав він.

Кожен лікар, який входитиме в ЗМК матиме заступника, бо людина може, наприклад захворіти, я комісія має виконувати свою функцію. Таким чином у комісії буде шестеро лікарів.

Представник штабу зазначив, що це перший досвід для України і було багато юридичних питань, які потрібно було вирішити.

Пан Таранюк зазначив, що вже вдалося повернути в результаті перемовин майже 2600 військових та цивільних з полону.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 067-317-5886E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

«Надалі повернення поранених має відбуватися не на умовах перемовин обмінів, а за допомогою змішаних медичних комісій. Запустити цей механізм вдалося у тісній співпраці ОП, Координаційного штабу, Червоного Хреста тощо», — сказав він.

Що таке змішані медичні комісії

Цю норму Женевських конвенцій застосовували лише двічі з середини XX століття — під час війни у В’єтнамі та Ірано-Іракської війни. Змішані медичні комісії — інструмент для огляду стану здоров’я військовополонених, який може бути застосований з обидвох сторін.

«Змішаними» в Третій женевській конвенції про поводження з військовополоненими називаються комісії, які складаються з двох лікарів з нейтральних країн і одного лікаря-представника країни, яка утримує військовополонених.

Зокрема, за допомогою ЗМК можна інтенсифікувати обміни полоненими з рф, допомогти українським полоненим отримати необхідні ліки, медичну допомогу або бути репатрійованими до нейтральних країн. Також механізм відвідування представниками ЗМК місць поневолення дозволить отримати доступ до українських воїнів, яких досі відвідували представники міжнародних гуманітарних організацій.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
067-317-5886

Джерело: СУСПІЛЬНЕ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Підписано Закон № 3696: збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації
Президент підписав Закон України від 9 травня 2024 року № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення ...
Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...