В Україні створили Центр комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості


Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. установу буде підпорядковано Держгірпромнагляду.

За словами урядових експертів, метою створення Центру є підвищення рівня безпеки робіт на шахтах вуглевидобувних підприємств. До сфери його діяльності входитиме контроль стану рудникового повітря і гірничошахтного обладнання, запобігання виникненню небезпечних ситуацій шляхом автоматизованого прогнозування.

З цією метою буде створено та введено в дію єдину інформа­ційну базу з питань роботи підприємств вугільної промисловості на основі автомати­зованих телекомунікаційних систем диспетчерського контролю. Центр буде активно взаємодіяти з Уніфікованою телекомунікаційною системою контролю та автоматизованого управління гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС). Її розробили у 2012 році для підвищення безпеки шахтних робіт і зараз активно впроваджують на шахтах України.

Також Центр комплексної безпеки буде здійснювати централізований контроль стану рудникового повітря та гірничошахтного устаткування, контроль дій оперативно-диспетчерських підрозділів шахт з метою запобігання виникненню аварійних ситуацій та аналітичне оброблення даних єдиної інформаційної бази роботи підприємств вугільної промисловості.

Для створення нової установи держава виділила 30 млн грн. Створення Центру — це продовження урядової політики з підвищення безпеки вугільної промисловості України.

Вжиті урядом заходи з підвищення безпеки робіт на підприємствах демонструють позитивний результат. За даними Держгірпромнагляду, за 11 місяців 2013 року кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками на українських шахтах зменшилась на 25 % порівняно з аналогічним періодом 2012 року.

 

За матеріалами www.pic.com.ua