Позитивні результати – стимул удосконалення форм і методів наглядової діяльності


7 лютого, відбулося розширене засідання колегії територіального управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області України, на якому підбито підсумки роботи колективу теруправління за 2013 рік і визначено шляхи подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці.

Протягом 2013 року основні зусилля управління були спрямовані на запобігання загибелі та каліцтва людей на виробництві. Кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, порівняно з 2012 роком зменшилась на 26 випадків або на 45%, а кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком зменшилась на 43%. Також було відзначено, що за 2013 рік не сталося жодного нещасного випадку у сільському  господарстві області.

Під час засідання було обговорено питання посилення та удосконалення профілактично-роз’яснювальної роботи, широкого використання превентивних заходів. Відзначено, що із введенням у дію Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у проводженні господарської діяльності” та з урахуванням змін до Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарчої діяльності” процедури тимчасових зупинок виробництва, машин, механізмів та устаткування, які експлуатуються з порушенням вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці вимагають більш чіткого, професійно виваженого підходу до справи.

Також у засіданні взяв участь начальник управління організації державного нагляду Держгірпромнагляду України Микола Радіонов. У своєму виступі він звернув увагу на необхідність впровадження на підприємствах регіону ризикоорієнтовного підходу в системах управління охороною праці, аналізу виробничих ризиків та вміння керувати ними. Слід шукати та постійно проводити ефективні превентивні заходи, застосовувати й інші профілактичні методи для  покращення ефективності державного нагляду під час зменшення кількості перевірок та мінімізації державного тиску на малий та середній бізнес.

“Держгірпромнагляд України”