...

В Україні хочуть скасувати перенесення робочих днів


В Україні хочуть скасувати перенесення робочих днів

До Верховної Ради внесли законопроект № 4597 про скасування перенесення робочих днів у зв’язку зі святами в Україні.

У пояснювальній записці нагадують, що уряд щороку видає розпорядження про перенесення робочих днів, мотивуючи своє рішення створенням сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціональним використанням робочого часу.

Проте наголошується, що в Білорусі, Польщі, Словаччини, Чехії, Литві, Франції, Німеччини, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає.

Чому перенесення робочих днів — це погано?

  • Надмірна кількість переносів робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і загалом формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України в світі.
     
  • Перенесення робочих днів — це радянська традиція, яка досі зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії.
     
  • Перенесення призводить до 6-денного робочого тижня, іноді — двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог щодо мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути знижений.
     
  • Перенесення іноді призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня після святкових вихідних.

Що хочуть змінити

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 67 Кодексу законів про працю щодо узгодження вітчизняного законодавства до законодавства країн-членів Європейського Союзу в питанні перенесення робочих днів.

Автори документа вважають, що це дозволить налагодити ефективнішу співпрацю між країнами і збільшить економічний потенціал України.

Джерело: Сьогодні

Матеріали до теми


Про страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...
Аграрії, активи яких залишилися на ТОТ або в зоні активних бойових дій, зможуть заморозити повернення державного кредиту
Про напрацювання відповідних змін до постанови Кабміну повідомили учасники наради із проблемних питань аграрного бізнесу в умовах війни. Засідання відбулося ...