Увага! Газові балони є джерелом підвищеної небезпеки!


Увага! Газові балони є джерелом підвищеної небезпеки!

Держпраці закликає споживачів скрапленого газу дбати про свою безпеку! Дотримуйтеся правил експлуатації та зберігання балонів зі скрапленим газом.

Відповідно до вимог «Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском» та інших документів, що є обов’язковими керівними документами для виконання споживачами балонів з скрапленим вуглеводневим газом з обмінних пунктів, усі побутові газові балони повинні наповнятися на газонаповнювальному пункті (ГНП) та інших пунктах, які забезпечать перевірку їх наповнення методом зважування або іншим методом. Покупець, купуючи технічно справний балони, повинен перевірити паспорт балона.

Розшифрування написів та позначень на паспорті балона з СВГ:

Гідравлічне випробування побутових газових балонів поводиться не рідше 1 разу на 5 років з відміткою в паспорті балона. Якщо в паспорті на побутовий газовий балон прострочений термін гідравлічного випробування балона, його експлуатація категорична заборонена (дозволяється після проведення гідравлічного випробування).

Найчастішими причинами вибухів балонів зі скрапленим вуглеводневим газом є:

  • удари або падіння балона, особливо при високих чи низьких температурах, оскільки у першому випадку різко зростає тиск у балоні за рахунок нагрівання газу, що міститься у балоні, а у другому — матеріал, з якого виготовлений балон, набуває крихкості;
  • переповнення балона скрапленим газом — більше 85% від геометричного об’єму балона;
  • нагрівання балона сонячними променями чи іншими джерелами, що спричиняє збільшення тиску у балоні вище допустимого. Так, при заправці балона при температурі –50 і подальшому зберіганні при +100 перепад складе 150, що викличе підвищення тиску в балоні на 105 кг/см2.

Може трапитися так, що в місці витоку газу біля вентиля виник факел. Тоді слід віддалитися від нього на безпечну відстань і дати можливість газу вигоряти до кінця. Якщо ж це відбулося в квартирі або на дачі, то спробуйте ліквідовувати вогонь, накинувши на балон, що горить, мокру ковдру, пальто і т. п., бо щільно накривши його, щоб обмежити доступ повітря. Коли горіння ліквідовано, балон, з якого витікає газ, треба видалити з приміщення в безпечне місце.

Якщо ж почуєте шиплячий звук, що свідчить про витік газу з балона, не намагайтесь самостійно вживати будь-які заходи, а терміново викликайте фахівців — телефонуйте 104.

Перелік зовнішніх пошкоджень побутового газового балона, при виявленні яких балон повинен бути вибракуваний:

  1. Несправність вентиля.
  2. Знос різьби горловини.
  3. Вибиті не всі данні або минув термін опосвідчення балона.
  4. Значна зовнішня корозія.
  5. Тріщини.
  6. Фарбування і напис не відповідають нормам.
  7. Вм’ятини.
  8. Випуклості.
  9. Раковини і риски глибиною більше 10% номінальної товщини стінки балона.
  10. Косо насаджений або пошкоджений башмак.

Пам’ятайте! Газові балони відносяться до джерел підвищеної небезпеки. Працювати з ними можуть тільки спеціально підготовлені особи. А всі ті громадяни, яким доводиться мати справу з балонами, повинні бути гранично уважними і вживати необхідних запобіжних заходів.

Правила зберігання

При зберіганні балонів необхідно розміщувати їх на відстані не менше 1 м від джерел тепла та на відстані не менше 5 м від джерел відкритого полум’я. Переміщення балонів здійснюють за допомогою спеціально пристосованих для цього візків або інших пристроїв, з накрученими запобіжними ковпаками.

Газові балони зберігаються у спеціальних приміщеннях (складах) які добре вентилюються, а також на відкритому повітрі за умови їх захисту від сонячних променів та дії атмосферних опадів. Температура повітря в приміщенні, де встановлені балони з газом, має бути не вище 45 °С.

Поза будівлями балони повинні розміщуватися в металевих шафах. Шафи повинні закриватися на замок (користувачем) і мати жалюзі для провітрювання, а також мати попереджувальний напис «Вогненебезпечно — газ»!

Установку балонів всередині житлових будинків (квартир) слід передбачати в приміщеннях, де знаходяться газові прилади, в місцях доступних для огляду. Балон має бути розташований не ближче 0,5 м від газової плити, 1 м від нагрівальних приладів, 2 м від топки печі.

В приміщенні дозволяється встановлювати тільки один балон місткістю 50 літрів і не більше 2-х 27 літрів. Балони біля стін повинні встановлюватися на відстані не менше 0,5 м від дверей і вікон першого поверху і 3 м від вікон і дверей цокольних і підвальних приміщень, колодязів і вигрібних ям.

Установка газових балонів на кухнях, розташованих в цокольних поверхах, підвальних і горищних приміщеннях, балконах не допускається.

Забороняється:

  • Залишати балони під прямими сонячними променями.
  • Утримувати балони вентилем вниз.
  • Нагрівати балони.
  • Самостійно ремонтувати балони.
  • Розміщувати в місцях зберігання балонів легкозаймисті і горючі речовини.
  • Зберігати в одному приміщенні побутові газові балони з іншими горючими газами.
  • Самовільно змінювати місце установки газового балона та газової плити, ремонтувати балон і плиту, встановлювати додатковий (запасний) балон, підключати газ. Самостійну заміну газових балонів можуть робити користувачі, що мають допуск до виконання цих робіт і мають спеціальне посвідчення.
  • Експлуатувати газовий балон з витоками газу та іншими несправностям.
  • Зберігати наповнені і порожні балони в підвалах, горищах, на балконах, а також залишати балони без нагляду.

Пам’ятайте! Порушення вимог при роботі з побутовими газовими балонами можуть бути фатальні!

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...