У другому читанні ухвалено законопроект про відкритий космос


У другому читанні ухвалено законопроект про відкритий космос

Верховна Рада України у другому читанні прийняла законопроект № 1071 про сприяння розвитку космічної діяльності та залучення інвестицій у космічну галузь.

Це означає, що приватні компанії зможуть долучитися до розвитку космічної галузі України. До цього займатися розробками в аерокосмічній сфері могли лише державні компанії.

При цьому під контролем Державного космічного агентства України залишаються потенційно небезпечні види діяльності: випробування, запуск ракет, а також управління і повернення космічних апаратів на Землю.

Законопроект враховує міжнародні вимоги і найкращі світові практики. Так, серед нововведень документу після другого читання є такі:

  • Приватні компанії законодавчо отримують можливість будувати ракети.
  • Скасовується обтяжливий дозвіл на ведення переговорів з іноземним бізнесом і запроваджується повідомлення.
  • Виключається обов’язок підприємців страхувати власні космічні об’єкти, адже питання страхування особистого майна повинно бути справою його власника. Залишиться страхування відповідальності суб’єктів космічної діяльності.
  • Дозвіл для випробування та запуску космічних ракет видаватиметься агентством протягом 90 днів.
  • Для безпечних видів діяльності (наукові космічні дослідження, розробка, виробництво, ремонт і технічне обслуговування космічних об’єктів) дозволи не потрібні — запроваджується декларативний принцип.

Законопроект є лише одним із кроків до відкритого космосу в Україні. Компанії до зустрічі з ДКАУ мають пройти ще безліч процедур: дозвіл на використання повітряного простору, екологічну експертизу, сертифікації, експортний контроль. Проте законопроект № 1071 усунув корупційні ризики у взаємодії з агентством.

Запроваджені законопроектом зміни дозволять Україні зайняти належне місце у світовій космічній сфері, залучити інвестиції та створити додаткові робочі місця.

Джерело: Офіс ефективного регулювання

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...