Синхронізація з європейською енергомережею допомогла Україні втримати енергосистему під час російських атак


Синхронізація з європейською енергомережею допомогла Україні втримати енергосистему під час російських атак

Міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив, що синхронізація з європейською енергомережею допомогла Україні втримати енергосистему під час російських атак.

Очільник Міненерго нагадав, що два роки тому – вночі 24 лютого 2022 – об’єднана енергосистема України, яка з радянських часів була пов’язана з енергосистемами росії та білорусі, від’єдналася від них і вийшла в запланований ізольований режим.

«І за три години після того, як ми від’єдналися і відключили останню лінію, почалася війна. Тоді росіяни не атакували масовано енергосистему, але у нас було дуже багато пошкоджень, тому що всюди відбувалися бойові дії», — розповів Міністр.

Герман Галущенко підкреслив, що у ті дні Міненерго проводило щогодинні селекторні наради з представниками операторів системи розподілу електроенергії та іншими енергетичними компаніями.

Читайте також: Як ефективно використовувати та заощаджувати електроенергію під час роботи?

«Найстрашніше було, коли обленерго не з’являлися на зв’язку. Адже було не зрозуміло, що відбувається. Особливо з погляду роботи енергосистеми, адже в ізоляції вона більш вразлива. Проте енергетики витримали, зробивши величезну роботу», — зазначив він.

Міністр наголосив, що через 21 день роботи в ізольованому режимі приєднання України до європейської мережі ENTSO-E відбулося в екстреному порядку. Це сталося завдяки зусиллям Президента України, який вів активні перемовини зі світовими лідерами, а також підтримці партнерів України в енергетичній сфері Європи і США.

«Усі тоді підштовхнули рішення приєднати Україну в emergency порядку. Це було дуже важливо. Адже якби в період масованих атак на енергосистему 2022 – 2023 років не було синхронізації з європейськими мережами, ми могли б дійсно мати блекаут», — зазначив Герман Галущенко.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Урядовий портал


«Атестація робочих місць — на відповідність НПА з охорони праці + практичний кейс, як визначити на яких робочих місцях і як проводити таку атестацію, щоб уникнути штрафів»

  • про правове регулювання проведення атестації робочих місць за умовами праці;
  • як визначити які робочі місця слід атестувати за умовами праці — з чого почати та як організувати;
  • про вивчення факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • як складати карти технологічних процесів та обладнання (устаткування), що генерують шкідливі та небезпечні виробничі фактори й виконувати оцінку технічного стану виробничого обладнання.

Консультації та замовлення за телефоном: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...