Щодо електробезпеки медичної техніки


Щодо електробезпеки медичної техніки

Основні вимоги електробезпеки під час експлуатації медичної техніки

Для захисту від ураження електричним струмом всі доступні для дотику металеві частини медичної апаратури повинні бути занулені (при живленні від мережі з наглухо заземленою нейтраллю) або з’єднані з пристроєм захисного заземлення перед подачею на апаратуру електроживлення у разі живленні їх від мережі з ізольованою нейтраллю.

Під час проведення електролікувальних і діагностичних процедур з контактом електродів (датчиків) з пацієнтом персонал повинен виключити можливість випадкового заземлення пацієнта (дотик до металевих заземлених частин апаратури, операційного столу або металевого ліжка).

! Забороняється під час проведення процедур за допомогою електромедичної апаратури залишати пацієнтів без нагляду. Не дозволяється включати електроприлади в електричну мережу у разі пошкодження ізоляції шнура (кабелю) живлення та корпусу штепсельної вилки, а також за інших дефектів, за яких можливий контакт персоналу з частинами, що перебувають під напругою.

 

Читайте також: Як організовується оперативне обслуговування електроустановок?

У разі виявлення несправностей електромедичної апаратури

Щоб не допустити можливості ураження електричним струмом, кожен працівник повинен у разі виявлення несправності в процесі експлуатації електромедичної апаратури негайно відключити несправний апарат від мережі, зробити відповідний запис в журналі технічного обслуговування, доповісти про це завідувача відділення. Працювати з цим апаратом персонал може тільки після усунення несправності та наявності відповідного запису електромеханіка в журналі техобслуговування.

Читайте також: Охорона праці під час експлуатації електроустановок

 

Обов’язки керівників структурних підрозділів

Керівникам структурних підрозділів, які експлуатують вироби медичної техніки, слід проводити серед персоналу, що користується медичною технікою, роз’яснювальні роботи щодо техніки безпеки і розробити відповідні інструкції з охорони праці.

Слід дотримувати правила, що до самостійної експлуатації приладів медичної техніки допускаються тільки кваліфікований і атестований персонал віком від 18 років, придатний за станом здоров’я і кваліфікацією до виконання зазначених робіт.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...