Щоб роботи в мережах водопостачання і каналізації не обернулися бідою — застереження фахівців Держпраці


Щоб роботи в мережах водопостачання і каналізації не обернулися бідою — застереження фахівців Держпраці

З нинішнім потеплінням значно підвищується кількість проведення робіт на мережах водопостачання та каналізації. А це роботи підвищеної небезпеки в колодязях, камерах, колекторах та ін. Невиконання вимог охорони праці тут може обернутися бідою: важкими травмами та аваріями.

З метою уникнення випадків виробничого травматизму фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці  провели роз’яснювальну роботу з керівництвом та працівниками КВЕП «Подільськводоканал» щодо безпечного виконання зазначених видів робіт, а також проконсультували щодо змін у трудовому законодавстві, які відбулись у період дії воєнного стану.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити: 0 (800) 219-977

Головний державний інспектор ПМУ Держпраці Вікторія Михайлюк провела технічну консультацію на робочому місці щодо виконання робіт в мережах водопостачання і каналізації, де повинні враховуватися можливі специфічні небезпечні та шкідливі фактори, до числа яких відносять:

а) загазованість колодязів, камер, колекторів і небезпека вибуху, опіків і отруєння персоналу;

б) небезпека падіння при відкриванні або закриванні кришки люків колодязів і при спуску в колодязі;

в) можливість падіння різних предметів у відкриті люки на працівників у колодязях;

г) небезпека обвалення ґрунту;

д) небезпека наїзду автотранспорту при роботах на вулиці;

е) вогкість у колодязях і котлованах, ін.

Працівникам варто узгоджувати свої дії з вимогами Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, що дасть можливість зменшити ризик під час виконання робіт підвищеної небезпеки.

Крім того, фахівець Держпраці Людмила Добровольська зауважила, що роботодавці повинні керуватися чинними змінами у трудовому законодавстві у воєнний час. Насамперед варт брати до уваги вимоги до оплати праці за виконання роботи в надурочні часи, вихідні дні, порядку надання відпусток без збереження заробітної плати та їх тривалості, оплати праці за виконання роботи тимчасово відсутнього працівника, пільги та соціальні гарантії для працівників з інвалідністю.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Також слід дотримуватися порядку укладання строкових трудових договорів, прийняття на роботу внутрішньо переміщених осіб за сумісництвом, оплати відпусток мобілізованим працівникам.

Джерело: Управління Держпраці


«Атестація робочих місць — на відповідність НПА з охорони праці + практичний кейс, як визначити на яких робочих місцях і як проводити таку атестацію, щоб уникнути штрафів»

  • про правове регулювання проведення атестації робочих місць за умовами праці;
  • як визначити які робочі місця слід атестувати за умовами праці — з чого почати та як організувати;
  • про вивчення факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • як складати карти технологічних процесів та обладнання (устаткування), що генерують шкідливі та небезпечні виробничі фактори й виконувати оцінку технічного стану виробничого обладнання.

Консультації та замовлення за телефоном: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Проведення превентивно-роз’яснювальної роботи щодо недопущення аварій та нещасних випадків на виробництві
Вчора, 28 травня 2024 року, за участі першого заступника начальника Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Потоцького ...
Про недопущення прихованого травматизму на підприємстві
В умовах аварійних відключень електроенергії посилюються ризики виробничого травматизму. Щоб уникнути загроз, роботодавцям треба: призначити відповідальну особу, що координуватиме роботу ...
Санітарні норми виробничих приміщень: вказівки лікаря з гігієни праці щодо роботи в спеку
Лікар відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності, в межах своїх повноважень інформує щодо ...