Щодо порядку надання роботодавцями повідомлення про нещасний випадок


Щодо порядку надання роботодавцями повідомлення про нещасний випадок

У п.37 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232(далі – Порядок) визначено, що роботодавець зобов’язаний протягом однієї години повідомити з використанням засобів зв’язку та протягом трьох годин подати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2 про нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки.

Але, лікувально-профілактичний заклад (ЛПЗ), до якого було надано роботодавцем запит, може відповідно до вимог п. 9 Порядку готувати висновок про ступінь тяжкості травми протягом однієї доби з моменту одержання запиту.

Таким чином, роботодавець в деяких випадках, виявляється в ситуації вибору – надавати повідомлення згідно з додатком 2 Порядку до Головного управління Держпраці у Луганській області (далі – Головне управління), чи не надавати ( як що він не впевнений у тяжкості травми, та не отримав висновок від ЛПЗ).

Для прискорення отримання висновку про ступень тяжкості виробничої травми роботодавець має право, ще до утворення комісії з розслідування нещасного випадку, керуючись п.9 Порядку, подати запит до ЛПЗ відносно ступені тяжкості травми одразу за доставкою потерпілого до ЛПЗ.

У разі, якщо потерпілий втратив зір або будь-який орган можливо складати повідомлення не чекаючи висновку, керуючись у даному випадку

Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затверджений наказом МОЗ України 04.07.2007 N 370 ( далі – Класифікатор).

А саме, відповідно до пункту 3 Класифікатора, спеціальному розслідуванню підлягають нещасні випадки з отриманими травмами, перелік яких визначено нижче:

Травми, які призвели до тяжких наслідків:

  • втрата зору, слуху, мови;
  • втрата якого-небудь органа або повна втрата його функції  (при цьому втрата найважливішої у функціональному відношенні частини кінцівки (кисті або стопи) прирівнюють до втрати руки або ноги);
  • психічні розлади;
  • втрата репродуктивної здатності;
  • невиправне понівечення обличчя.

Якщо травма, що отримана потерпілим не вписується в перелік, роботодавцю необхідно до вимог п. 10 протягом доби утворити комісію у складі не менш як три особи та організувати проведення розслідування.

У разі отримання на другий день розслідування, висновку від ЛПЗ у формі лікарсько – експертної комісії про ступінь тяжкості травми в якому вказано, що травма відноситься до категорії тяжких, роботодавцю необхідно скласти повідомлення згідно з додатком 2 Порядку.

Читайте також: Про особливості складання протоколу огляду місця, де стався нещасний випадок

В розділі 12 (Причина несвоєчасної передачі інформації) вказати, що причина– це встановлення ступені тяжкості травми відповідно до отриманого висновку про ступінь тяжкості травми від ЛПЗ(вказати дату).

Також звертаємо увагу, що висновок повинен бути формі лікарсько – експертної комісії з класифікацією ступені тяжкості травми згідно  Класифікатору.

Повідомлення надати до Головного управління з супроводжувальним листом, у якому вказати номер та дату наказу про утворення комісії з розслідування даного випадку та додати копію запита до ЛПЗ та копію висновку про ступінь тяжкості травми.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Луганській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...