Про особливості складання протоколу огляду місця, де стався нещасний випадок


Про особливості складання протоколу огляду місця, де стався нещасний випадок

Роз’яснення щодо складання протоколу огляду та ескізу місця події, де стався нещасний випадок на виробництві, надаємо згідно з «Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. N 1232 (далі – Порядок 1232).

Уважний огляд місця події, детально складений протокол та ескіз (схема) дають змогу комісії з’ясувати обставини і причини нещасного випадку, а отже сприяють об’єктивному його розслідуванню.

На ескізі (схемі) місця події слід наносити детальне схематичне зображення обстановки до настання події та після настання події, зокрема: розташування потерпілого, машин, механізмів, обладнання, інструменту тощо.

Під час їх позначення необхідно робити прив’язки до існуючих будівель, споруд, доріг тощо шляхом позначення необхідних розмірів, які мають значення для з’ясування обставин та причин нещасного випадку. Особливо необхідно позначати розміри, що регламентуються нормативно – правовими актами з охорони праці. Для більш детальної характеристики окремих місць, які мають ключове значення, рекомендується робити їх деталізацію з прив’язкою до основного ескізу. Ескіз місця події слід взаємно пов’язувати з протоколом огляду.

Можливе використання копій ескізів (схем) огляду місця події, наданих слідчими органами.

У разі, якщо на момент початку роботи комісії місце нещасного випадку не збереглося, ескіз місця події можна виконувати з урахуванням показань свідків, про що необхідно вказати на ескізі. Якщо у такому випадку свідків не було, то ескіз місця події можна виконувати як вірогідний варіант, про що теж необхідно вказати на ескізі.

Завантажте зразок документа:

Ескіз місця, де стався нещасний випадок (сталася аварія)

Протокол огляду місця, де стався нещасний випадок (сталася аварія)

Під час складання протоколу огляду місця, де стався нещасний випадок, слід керуватись принципом „від загального – до деталей ”. Тобто від загальних опису і характеристик місця події до детального опису елементів, що стосуються даного нещасного випадку та дадуть змогу пояснити його причини.

Під час огляду місця події треба звертати увагу на деталі, які здаються на перший погляд незначними (положення інструменту, стан покриття майданчика, наявність льоду, бруду, атмосферних опадів тощо).

Якщо нещасний випадок стався, наприклад, внаслідок руйнування будівлі або споруди, слід ретельно оглянути ту частину будівлі, споруди та елементи будівельних  конструкцій, які не витримали навантаження, візуально визначити причину, характер порушень, вивчити існуючу на підприємстві систему нагляду за станом будівель та споруд.

Для того, щоб матеріали розслідування були більш якісними, рекомендується в ході обстеження місця нещасного випадку робити фотознімки і додавати до протоколу. Для визначення дійсних розмірів предметів та об’єктів, що фотографуються, можна прикладати поряд спеціальну масштабну лінійку і фотографувати її разом з предметом.

Протокол огляду місця,де стався нещасний випадок (сталася аварія) повинно бути оформлено згідно Додатку 11 до Порядку1232.

Ескіз місця, де стався нещасний випадок (сталася аварія) повинно бути оформлено згідно Додатку 12 до Порядку 1232. Розмір формату, на якому розробляється ескіз місця, де стався нещасний випадок вибирається за умов зручного зорового сприйняття.

Джерело: прес-центр Головного управління Держпраці у Луганській області

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...