...

Рятувальники надають допомогу населенню у складних погодних умовах


За прогнозами Українського гідрометцентру, протягом 22 січня у центральних, а вдень у східних областях місцями сильний сніг, хуртовини. Протягом дня спостерігатиметься мокрий сніг з дощем у Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях, а в Криму – дощ. Тож практично у всіх регіонах очікується ожеледиця на дорогах і хуртовини, а в окремих – налипання мокрого снігу.

 Із настанням складних погодних умов рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій надають допомогу населенню на дорогах, у пунктах обігріву, під час ліквідації пошкоджень на інженерних комунікаціях.

 Зокрема, станом на ранок 22 січня на території України функціонують 2 358 пунктів обігріву, у тому числі 236 від ДСНС України і 2 122 від місцевих органів влади. Більшість пунктів обігріву розташовані у Запорізькій, Луганській, Полтавській, Сумській, Кіровоградській, Чернігівській, Волинській та Черкаській областях, тобто там, де температура повітря була суттєво знижена. У них рятувальники, медики та волонтери надають допомогу тим, хто опинився у скрутних життєвих обставинах і потребує допомоги. Протягом минулої доби у пунктах обігріву надано допомогу 764 особам.

Крім того, протягом минулої доби на території України працювали 471 соціальний патруль, які за потреби надають людям допомогу чи доправляють до лікувальних закладів або пунктів обігріву.

Із заторів та снігових заметів за минулу добу рятувальники вивільнили 30 автомобілів. Здебільшого це вантажівки, які не впоралися з подоланням рельєфних ділянок доріг у Запорізькій, Волинській, Вінницькій. Хмельницькій областях. У можливих місцях ускладнення руху на автошляхах загального користування чергують автомобільні тягачі ДСНС України, які забезпечують стале транспортне сполучення і надають допомогу водіям.  На гірських перевалах Карпат (Яблуницькому, Вишківському, Латірському та Ужоцькому) також чергують тягачі, забезпечено взаємодію з дорожніми службами та Державтоінспекцією.

Також рятувальники відповідно до відпрацьованих планів взаємодії залучаються до забезпечення стабільного життєзабезпечення населення. Наприклад, під час знеструмлення населених пунктів у Одеській області рятувальники направили у місто Южне мобільну електростанцію для забезпечення безперебійної роботи місцевої каналізаційно-насосної станції. Водночас рятувальники за допомогою мотопомп здійснюють відкачування води на вказаній станції, а також забезпечують підвезення води мешканцям міста. У ніч з 21 на 22 січня на Одещині рятувальники прибрали 27 повалених дерев.

«Негода поступово охоплює всі регіони. Рятувальники спільно з органами місцевої влади забезпечують стабільне функціонування систем життєзабезпечення людей: транспортного сполучення, комунального господарства тощо», – зазначив Голова ДСНС України Михайло Болотських.

Нагадаємо, у зв‘язку з погіршенням погодних умов Державна служба України з надзвичайних ситуацій веде постійний моніторинг оперативної обстановки і посилила готовність особового складу і техніки для надання допомоги населенню.

Відповідно до затвердженого на початку листопада 2013 року Плану протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації зимового періоду 2013/2014 у постійній готовності перебуває міжвідомче угрупування сил від ДСНС України, Міноборони, МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінрегіону загальною чисельністю близько 40 тис. осіб та 11 тис. 750 одиниць основної техніки.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій