...

Профілактика нещасних випадків є пріоритетним напрямом діяльності Держгірпромнагляду у 2014 році


Про це наголошено на колегії територіального управління Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві, на якій підбито підсумки роботи у 2013 році та визначено головні завдання на поточний рік.

Провів нараду Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва.  Він проаналізував ситуацію з травматизмом  в Україні, наголосивши на тенденції його  зниження.

Голова Держгірпромнагляду зазначив, що у 2013 році перше місце за рівнем травматизму посіла вугільна промисловість, де загинуло 100 осіб. На другому місці – агропромисловий комплекс, де смертельно травмовано 88 працівників.

Серед головних завдань Служби Олександр Хохотва визначив роботу з малими шахтами та копанками, в яких дуже низька організація праці та відсутня служба охорони праці.

«Наше завдання зменшити кількість сімей, в яких загинули годувальники.  Наша робота  має виявлятися  не в кількості перевірок підприємств, а в профілактиці нещасних випадків. У нас немає мети зупиняти  підприємства. Ми повинні запобігати трагедіям, розповідаючи працівникам про ризики, які їх оточують, – наголосив   Голова Держгірпромнагляду України.

Про результати роботи теруправління у 2013 році та  завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності доповів начальник теруправління, який зазначив, що у минулому році на підприємствах області  травмовано 566 працівників, що на 11 осіб більше, ніж у 2012 році.  Минулоріч сталося 65 нещасних випадків зі смертельним наслідком, це на 1 випадок менше, ніж у 2012 році.

«Незважаючи на те, що ми не допустили збільшення кількості нещасних випадків зі смертельним наслідком, рівень загального травматизму все одно залишається високим», – зауважив начальник теруправління. – У порівнянні із 2012 роком, у минулому році зменшено  кількість смертельно травмованих у  шести галузях: житлово-комунальному господарстві,  деревообробній та газовій промисловості, агропромисловому комплексі,  соціально-культурній сфері та зв’язку. Однак, у шести галузях збільшилась кількість  загиблих на виробництві: у хімічній  та легкій промисловості, на транспорті, в енергетиці, машинобудуванні, металургії, а також на об’єктах котлонагляду».

Залишається високим смертельний травматизм на підприємствах будівництва, де загинуло 14 осіб,  транспорту –  12 осіб, соціально-культурної сфери – 11.

В агропромисловому комплексі  у 2013 році загинуло шість працівників. Однак, слід зазначити, що у порівнянні з попереднім роком відбулося зменшення кількості  загиблих на  25%. В сільському та лісовому господарствах   загинуло по три працівника.

Аналіз свідчить, що 83% нещасних випадків зі смертельним наслідком сталися з організаційних причин, 16% – з технічних причин, а 1% – з психофізіологічних.

Заслухавши доповіді посадових осіб теруправління, Голова Служби Олександр Хохотва зазначив, що робота ведеться у правильному напрямі та побажав в поточному році вдосконалення та подальших успіхів.

“Держгірпромнагляд України”