Роботодавцям, що ігноруватимуть вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, буде відмовлено у наданні дозволу


Роботодавцям, що ігноруватимуть вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, буде відмовлено у наданні дозволу

Відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці» центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, ухвалює рішення про відмову у видачі дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки або на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки у разі:

– неподання роботодавцем необхідних документів та (або) їх оформлення з порушенням встановлених вимог;

– подання недостовірних відомостей або висновку за результатами експертизи, який затверджено чи складено більш як за рік до дня подання заяви;

– встановлення згідно з висновком за результатами експертизи невідповідності об’єкта експертизи вимогам законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці.

Держпраці України удосконалила Порядок видачі дозволів.  

Ухваленою на засіданні Кабінету Міністрів України сьомого лютого Постановою „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 725 і від 26 жовтня 2011 р. № 1107” приведено у відповідність до чинного законодавства України Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки”.  

У Державній службі України з питань праці зазначають, що удосконалений Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки передбачає скорочення переліку робіт підвищеної небезпеки, що потребують наявності дозволу, з 26 видів до 18 видів, переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування) яких вимагає наявності дозволів, з 21 позиції до 11 позицій; розширення переліку робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації, з 8 видів до 19 видів, переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації, з 3 позицій до 5 позицій.

Проект зазначеного акта був розроблений Державною службою України з питань праці з метою оптимізації дозвільних процедур шляхом переведення на декларативний принцип провадження господарської діяльності, зменшення кола роботодавців, яким необхідно отримувати дозвіл Держпраці, та розширення кола суб’єктів господарювання, які можуть експлуатувати (застосовувати) машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства про охорону праці; спрощення процедури видачі дозволів, надання адміністративних послуг в електронній формі та розширення повноважень територіальних органів Держпраці щодо видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки, повідомлялося на сайті державного відомства.

У контексті прискорення процесу євроінтеграції, імплементації європейського права до законодавства України та реалізації державної політики з питань дерегуляції господарської діяльності в Україні для Держпраці винятково важливим є дотримання таких принципів, як збереження життя та здоров’я працівника, задіяного у виробничому процесі, оцінка стану умов праці на виробництві шляхом проведення аудиту, добровільне страхування роботодавцями своєї відповідальності та відповідальності учасників процесу за створення безпечних умов праці. Подальше законодавче закріплення цих принципів дозволить повністю відмовитися від отримання дозволів та перейти на декларативний принцип, зазначають у Держпраці.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...