Роботодавці проти прийняття законопроекту про пестициди та агрохімікати


Роботодавці проти прийняття законопроекту про пестициди та агрохімікати

Прийняття законопроекту несе ризики масового потрапляння на ринок України та використання в сільському господарстві пестицидів, вплив яких на довкілля і здоров’я людей не було досліджено не тільки в Україні, але і в країнах-виробниках.

Федерація роботодавців закликала депутатські фракції і групи у Верховній Раді України не підтримувати законопроект № 2289 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України».

Законопроектом пропонується вилучити вимогу про обов’язкову умову завезення та застосування в Україні дослідних партій пестицидів, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень — наявність документального підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються.

У разі ухвалення законопроекту Україна може перетворитися у майданчик для випробовування незареєстрованих хімічних речовин, в тому числі тих, що не пройшли випробування та не отримали реєстрацію в інших країнах.

Зараз українські наукові установи для проведення експериментів мають право ввозити і реєструвати невеликі обсяги хімічних речовин. Щоб використовувати хімічні речовини на українських полях, треба проходити процес державної реєстрації, який в Україні становить від одного до двох років. В ЄС процес реєстрації нових діючих речовин становить до 10 років.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 березня 2021 року, яке введено в дію Указом Президента України від 19 березня 2021 року № 104/2021, передбачено комплексні заходи щодо регулювання безпечного обігу хімічних речовини, в тому числі пестицидів. Зокрема передбачається імплементація в національне законодавство України актуальних технічних регламентів Європейського Союзу щодо безпечності хімічної продукції, засобів захисту рослин.

Державне регулювання та контроль обігу пестицидів в Україні, здійснення наукових і прикладних досліджень з їх використанням повинно регулюватися у відповідності до кращих світових практик із забезпеченням реалізації гарантованих Конституцією України прав громадян на екологічну безпеку та право кожного на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Роботодавці закликають народних депутатів не підтримувати законопроект № 2289.

Джерело: Федерація роботодавців України

Матеріали до теми


Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...