Робота на будмайданчиках в умовах воєнного стану


Робота на будмайданчиках в умовах воєнного стану

В тилових областях ведуться роботи як на промислових об’єктах, так і житлових. До числа фахівців, які тривалий час працюють на місцевих будмайданчиках, долучається багато вимушених переселенців. Усі мають різний рівень підготовки до виконання будівельних робіт. Тому вкрай важливо провести для них навчання, спрямоване на унеможливлення ризиків травмування. Особливо актуальним є набуття практичних навиків безпечної роботи.

Будівельний майданчик — це багатофункціональний виробничий об’єкт, на якому одночасно працюють декілька підрядних організацій, застосовуються вантажопідіймальні механізми та інша будівельна техніка.

Як правило, роботи в містах виконуються в стиснених умовах щільної забудови. Тому важливо неухильно дотримуватися вимог проектно-технологічної документації, зокрема — при виконанні робіт підвищеної небезпеки.

Заборонено допуск сторонніх осіб у небезпечні зони. Необхідно чітко виконувати інші організаційно-технічні заходи, які унеможливлюють ризики травмування.

На будівельних майданчиках є низка вимог до дій працівників у разі повітряних тривог:

  • припинити верхолазні роботи та роботи на висоті;
  • зійти з риштувань та перекриттів;
  • опустити вантажі та встановити вантажопідіймальні крани на захвати;
  • знеструмити електроустановки тощо;

пройти в найбільш стійкі та захищені частини будівель (підвальні та цокольні приміщення).

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...