Призначення відповідальних осіб під час експлуатації вантажопідіймальних кранів


Призначення відповідальних осіб під час експлуатації вантажопідіймальних кранів

Відповідно до пункту 1 глави 5 розділу VІ Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, затверджених наказом Мінсоцполітики від 19.01.2018 р. № 62 (НПАОП 0.00-1.80-18), суб’єкт господарювання, який експлуатує обладнання, забезпечує його утримання в справному стані та безпечну експлуатацію шляхом організації нагляду, технічного обслуговування, технічного огляду та ремонту власними силами або укладає договір з іншим суб’єктом господарювання на виконання зазначених робіт з урахуванням вимог цієї глави.

Суб’єкт господарювання, зокрема:

  1. Призначає працівника, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання.
  2. Призначає працівника, відповідального за утримання обладнання в справному стані.
  3. Призначає працівника, відповідального за безпечне проведення робіт вантажопідіймальними кранами, машинами, мобільними підйомниками (далі — працівник, відповідальний за безпечне проведення робіт).
  4. Організовує розроблення та затверджує інструкції з охорони праці для відповідальних працівників, обслуговувального та ремонтного персоналу, працівників, які виконують роботи з робочої платформи підйомників, колисок, стропальників тощо та забезпечує ними цих працівників.

Відповідно до листа Міністерства юстиції України від 22.02.2013 р. № 1332-0-26-13/11 щодо визначення поняття «посадова особа» необхідно виходити з правозастосовної практики, яка зазначає, що головним критерієм віднесення особи до кола посадових осіб є наявність в неї організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій.

Таким чином, працівників, які здійснюють нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання, відповідальних за утримання обладнання в справному стані та відповідальних за безпечне проведення робіт, слід призначати з числа посадових осіб, зокрема інженерно-технічних працівників.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...
Податок на нерухомість промислових та складських, а також нежитлових сільськогосподарських будівель
Наказом Міністерства економіки України від 16.05.2023 року № 3573 “Про затвердження національного класифікатора НК 018:2023 та скасування національного класифікатора ДК ...