Процедура розслідування нещасних випадків в умовах воєнного (надзвичайного) стану: нові правила та вимоги


Процедура розслідування нещасних випадків в умовах воєнного (надзвичайного) стану: нові правила та вимоги

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2023 року № 59 внесено важливі зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі – Порядок). Ці зміни вплинули на процедуру розслідування та обліку нещасних випадків під час дії воєнного (надзвичайного) стану.

Згідно з новим розділом Порядку, нещасні випадки, що сталися з різними категоріями працівників, включаючи осіб, які працюють на умовах цивільноправового договору, фізичних осіб – підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерських господарств, і тих, хто фактично працює без оформлення трудового договору, підлягають спеціальному розслідуванню незалежно від ступеня тяжкості травм або ушкоджень здоров’я та за місцем їх настання.

 

Читайте також: Охорона праці: спільна відповідальність робітників та роботодавців за безпеку на робочому місці

Однією з ключових особливостей цих розслідувань є те, що проведення досліджень для визначення наявності алкоголю, наркотичних засобів і ступеню сп’яніння потерпілого не здійснюється. Це важливо, оскільки під час воєнних (бойових) дій може бути складно забезпечити умови для таких досліджень. Згідно з Порядком, у разі виникнення загрози життю та здоров’ю членів комісії (спеціальної комісії) під час проведення розслідування нещасного випадку, що вже розпочалося, таке розслідування може бути зупинене наказом роботодавця, Держпраці або її територіального органу, який утворив комісію. Це може статися через ведення воєнних (бойових) дій або ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, і таке призупинення може тривати до припинення воєнних (бойових) дій або заходів правового режиму надзвичайного стану.

Ці нові правила і вимоги покликані забезпечити ефективне розслідування нещасних випадків в умовах воєнного (надзвичайного) стану, а також зберегти життя та здоров’я працівників. Доцільно зазначити, що враховуючи специфіку цих ситуацій, інші зміни та доповнення до Порядку можуть бути важливими для забезпечення безпеки на робочому місці.

Читайте також: Роботи в системах водопостачання та водовідведення. Враховуємо норми законодавства

Важливо, щоб роботодавці та профспілкові організації були повідомлені про ці нові вимоги та спромоглися виконувати їх на практиці для забезпечення прав та безпеки працівників в умовах воєнного (надзвичайного) стану.

Зміни до Порядку створюють необхідні умови для ефективного розслідування нещасних випадків та захисту прав працівників, особливо в умовах воєнного або надзвичайного стану. Для українських працівників ці зміни можуть бути кроком до більшої безпеки та захисту їхніх прав у надзвичайних умовах.

Читайте також: Які розділи повинна містити інструкція з охорони праці і хто повинен її розробляти

Джерело: Управління Держпраці


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...