Роботи в системах водопостачання та водовідведення. Враховуємо норми законодавства


Роботи в системах водопостачання та водовідведення. Враховуємо норми законодавства

У СТАТТІ:

  1. Небезпечні та шкідливі фактори роботи в системах водопостачання й водовідведення
  2. Порядок безпечної організації робіт

 

Щороку зростає необхідність проведення планових робіт у мережах водопостачання та каналізації. Наразі, коли в нашій країні проводяться бойові дії, зростає ще й потреба у проведенні аварійних, відбудовних та відновлювальних робіт із метою забезпечення потреб населення щодо водопостачання та водовідведення. Тож керівникам профільних підприємств потрібно завчасно подбати про заходи з підготовки та безпечного виконання робіт у підвідомчому господарстві.

Підземне господарство міст та промислових підприємств складається з інженерних мереж різного призначення. Однією з основних складових частин централізованих систем водопостачання та водовідведення є водопровідні та каналізаційні колодязі й камери, що являють собою підземні заглиблені споруди, які використовуються для повноцінного функціонування трубопроводів водопостачання та водовідведення.

Письмова консультація — замовте послугу від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Для довідок: 067-317-5886

 

Нормативне врегулювання щодо виконання робіт

Облаштування та експлуатація систем водопостачання й водовідведення в Україні здійснюється згідно з Водним кодексом України, Кодексом України про надра, законами України «Про питну воду та питне водопостачання», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону праці», «Про житлово-комунальні послуги», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами», затверджених постановою КМУ від 25.03.1999 р. № 465, державними будівельними нормами та правилами, державними санітарними нормами і правилами та іншими чинними нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст. 16 Закону України від 10 січня 2002 року № 2918-III «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», підприємство питного водопостачання провадить свою діяльність на підставі таких документів:

  • дозволу на спеціальне водокористування, пов’язаного із застосуванням водопровідних мереж, споруд, технічних пристроїв для забору води безпосередньо з водних об’єктів, відповідно до Порядку видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженого постановою КМУ від 13.03.2002 р. № 321, або дозволу на користування надрами (у разі використання підземних вод);
  • ліцензії на господарську діяльність із централізованого водопостачання та водовідведення;
  • державного акта на право постійного користування або на право власності на землю;
  • технічного проєкту на розміщення водопровідних мереж, споруд та устаткування, погодженого й затвердженого в установленому порядку.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: 067-317-5886

Надання послуг із питного водопостачання та централізованого водовідведення, відповідно до ст. 19, проводиться на договірній основі між підприємством та споживачами.

 

На вимогу частини 2 ст. 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та згідно з п. 42 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених постановою КМУ від 05.07.2019 р. № 690, одними з невідкладних і основних обов’язків підприємств, що надають послуги населенню з водопостачання та водовідведення, є:

  • вжиття заходів до забезпечення питною водою у разі порушення функціонування систем централізованого водопостачання та водовідведення (аварійні ситуації);
  • подання води для протипожежних потреб;
  • своєчасне проведення підготовки об’єктів житлово-комунального господарства до експлуатації в осінньо-зимовий період;
  • вжиття заходів щодо ліквідації аварій, усунення порушень якості послуг у строки, встановлені законодавством.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 067-317-5886 

Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджені наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 р. № 190 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 07.10.2008 р. за № 936/15627, визначають порядок користування системами централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів України та порядок взаємовідносин між виконавцем послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і споживачем.

Правила технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджені наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 05.07.1995 р. № 30 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 21.07.1995 р. за № 231/767 (далі — Правила) встановлюють основні вимоги до діяльності підприємств водопровідно-каналізаційного господарства та порядок технічної експлуатації систем і споруд водопостачання та водовідведення міст та інших населених пунктів України і є обов’язковими для всіх суб’єктів господарювання, зокрема і юридичних осіб, що здійснюють технічну експлуатацію систем водопостачання та водовідведення, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності.

Роботи у водопровідних колодязях і камерах та інших замкнутих просторах належать до робіт підвищеної небезпеки.

 

Процес діяльності підприємств, що обслуговують комплекси систем водопостачання та водовідведення, передбачає експлуатацію обладнання, машин і механізмів та проведення робіт підвищеної небезпеки, на які необхідно отримати відповідні дозволи, як того вимагає Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затверджений постановою КМУ від 26.10.2011 р. № 1107 (далі — Порядок № 1107).

Дії та правила поведінки під час пожежі — спецвипуск від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

 

Якими є небезпечні та шкідливі фактори роботи?

При роботі в глибоких колодязях, камерах та інших заглиблених замкнутих просторах, особливо у спекотну безвітряну погоду влітку, можуть створюватися небезпечні умови для здоров’я та життя працівників. Спускаючись у глибокі колодязі, камери та інші заглиблені замкнуті простори для виконання роботи в них, працівник, дихаючи, поглинає кисень і виділяє велику кількість вуглекислоти (до 40 л на годину). Це призводить до того, що в робочому просторі споруди створюється застійна зона, де концентрація кисню досягає 18% і менше, а вміст вуглекислоти — 10 % і більше. Працівник не помічає, як у нього з’являється задишка й посилене потовиділення. А якщо й помічає, то пояснює це для себе фізичним навантаженням. Поступово самоконтроль у працівника взагалі зникає. Тому важливо знати і пам’ятати постійно, що небезпечна ситуація з непередбачуваними наслідками для працівників при виконанні робіт у замкнутих просторах колодязів і камер водопровідних і каналізаційних мереж може виникнути раптово в будь-який час та за будь-яких умов.

Загалом, під час виконання робіт на мережах водопостачання і каналізації на працівників у процесі роботи можуть впливати небезпечні та шкідливі фактори (див. рисунок 1).

Унаслідок отруєння каналізаційними газами щороку реєструються нещасні випадки зі смертельними наслідками, які сталися при виконанні робіт з ремонту й експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів. Більша частина з них — групові.

 

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: 067-317-5886 • Email: podpiska@mediapro.com.ua

Аналіз нещасних випадків із працівниками господарства водопостачання та водовідведення засвідчує, що основними причинами їх настання є:

  • незадовільний стан вентиляційних систем у каналізаційно-насосних станціях;
  • незабезпеченість або невикористання працівниками засобів індивідуального захисту, запобіжного та захисного інвентарю;
  • незадовільна організація проведення ремонтних та аварійних робіт на водопровідних і каналізаційних спорудах;
  • допуск до виконання роботи некваліфікованих працівників, без проведення відповідного навчання з питань охорони праці, без оформлення наряду-допуску;
  • невиконання вимог інструкцій з охорони праці та виконання робіт із грубими порушеннями вимог безпеки праці.

Зважаючи на вищевикладене, до виконання робіт у колодязях i камерах водопровідних i каналізаційних мереж можуть бути допущені тільки кваліфіковані працівники під обов’язковим наглядом інженерно-технічних працівників.

Працівники, які виконують роботи з обслуговування споруд систем водопостачання та водовідведення, повинні проходити попередні, періодичні та позапланові медичні огляди, навчання, перевірку знань та інструктажі, відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці. З працівниками, які виконують роботи, пов’язані з експлуатацією водовідвідних мереж, колодязів, колекторів, метантенків, рекомендовано проводити щоквартальні тренувальні заняття з імітацією аварій та рятувальних робіт.

На всі професії та види робіт роботодавець повинен мати розроблені інструкції з охорони праці.

 

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
067-317-5886 • Email: podpiska@mediapro.com.ua

 

Порядок безпечної організації робіт

Роботи, пов’язані зі спуском працівників у колодязі, камери, колектори, резервуари й інші підземні комунікації та пристрої, належать до небезпечних. На їх виконання бригадам видається наряд-допуск із зазначенням небезпек, заходів і засобів захисту (див. додаток 1). Дані про наряди-допуски записуються у відповідний журнал (додаток 2). Зразок форми наряду-допуску на виконання тимчасових вогневих робіт див. у додатку 3.

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 3

Роботи на мережах водопостачання й каналізації повинні виконувати експлуатаційні і ремонтно-аварійні бригади, що складаються не менш ніж із трьох осіб. Призначати бригаду на роботу в колодязях і камерах, люки яких розташовані між залізничними або трамвайними шляхами, дозволяється лише за умови попереднього узгодження робіт з організаціями, що займаються експлуатацією шляхів; у виняткових (аварійних) випадках ремонтні роботи можуть проводитися з відома диспетчера відповідних організацій.

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Місця проведення робіт в умовах вуличного руху необхідно обгороджувати відповідно до вимог Інструкції з огородження місць провадження робіт в умовах вуличного руху.

У темний час доби по краях огороджень у верхній їх частині повинні бути вивішені габаритні червоні ліхтарі (потужність джерела світла габаритного ліхтаря — не менше 3 Вт). Для огородження місць проведення робіт необхідно застосовувати: штахетний бар’єр висотою 1,1 м, пофарбований у білий і червоний кольори рівнобіжними горизонтальними смугами шириною по 0,13 м; суцільні щити висотою 1,2–1,3 м, з червоної облямівкою шириною 10–12 см по контуру щита, зі знаком, що позначає проведення ремонтних робіт, найменуванням організації, яка здійснює роботи, і зазначенням її номера телефону та дорожні спеціальні переносні знаки, встановлені відповідно до Правил дорожнього руху.

Працівники бригади повинні виконувати роботу у спеціальному одязі та у спеціальному взутті, мати при собі справний інструмент, необхідний інвентар, захисні засоби і пристосування, медичну аптечку, вміти застосовувати їх та знати правила поводження з кисневим ізолювальним протигазом, шланговим протигазом; лампою ЛБВК, газоаналізатором. Всі роботи на вуличних мережах виконуються у сигнальних жилетах.

Зовнішній огляд трас мереж водопостачання та водовідведення з відкриванням кришок колодязів може виконувати бригада у складі не менше двох осіб.

Під час огляду траси водоканалізаційних мереж категорично забороняється:

  • спускатися в колодязь;
  • палити біля відкритого колодязя або люка камери;
  • кидати в колодязь запалений сірник чи факел;
  • низько нахилятися над отвором відкритого колодязя, люка камери;
  • відкривати кришки люків руками чи ломом.

 

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

До початку виконання робіт у колодязях, підземних комунікаціях, резервуарах та інших ємкісних спорудах, грабельних приміщеннях насосних станцій, очисних споруд та в інших місцях, де можливе скупчення вибухонебезпечних газів, спочатку необхідно здійснити перевірку робочого місця на загазованість. Для цього використовують газоаналізатори або лампу ЛБВК відповідно до інструкцій з експлуатації заводу-виробника.

При виявленні газу в колодязі або камері його потрібно видалити. Для видалення газу застосовують:

  • природне провітрювання шляхом відкривання кришки робочого колодязя і двох сусідніх (розташованих вище і нижче) оглядових колодязів на самопливному трубопроводі водовідведення або тільки кришки робочого колодязя на мережах водопостачання;
  • нагнітання повітря ручним вентилятором або повітродувками, установленими на спецмашинах;
  • заповнення водою з пожежного гідранта, розміщеного у водопровідному колодязі, з подальшою відкачкою.

Зразок форми наряду-допуску на виконання газонебезпечних робіт див. у додатку 4.

Додаток 4

Зверніть увагу! Після видалення газу працювати в колодязі дозволено за умови постійного нагнітання повітря вентилятором, при цьому лампа ЛБВК має бути постійно розміщена у колодязі для контролю. Категорично забороняється видаляти газ випалюванням або подачею кисню з балона.

Робота всередині колодязів, колекторів, у тунелях і траншеях та інших аналогічних пристроях і спорудженнях без використання ізолювальних протигазів забороняється.

 

Робота в колодязях, підземних комунікаціях, резервуарах та інших ємкісних спорудах виконується бригадою у складі не менше ніж три особи, одна з яких працює в колодязі, а двоє — на поверхні (працюючий і той, хто спостерігає за роботою в колодязі та в разі потреби надає допомогу працюючому в колодязі). Такі працівники повинні бути забезпечені протигазами типу ПШ-1 або ПШ-2, рятувальним поясом із наплічниками, пасками й мотузкою. Довжина мотузки повинна бути на два метри більшою за глибину колодязя. Двічі на рік рятувальний пояс та мотузка повинні перевірятися на міцність і надійність. На рятувальному поясі, мотузці має бути нанесено маркування із зазначенням дат проведеного і наступного випробувань. Роботи в камерах виконуються бригадою у складі не менше 4 осіб.

Розроблення документів з пожежної безпеки
Індивідуальний підхід • Стислі строки виконання • Доступна ціна
067-317-5886podpiska@mediapro.com.ua

Левова частка робіт у водопровідних та каналізаційних колодязях, колекторах, метантенках зараховується до газонебезпечних, і при їх виконанні необхідно дотримуватися таких основних вимог:

  • на підприємстві повинна бути розроблена інструкція щодо виконання газонебезпечних робіт, яка визначає їх порядок підготовки та виконання відповідно до виробничих умов;
  • до виконання газонебезпечних робіт допускаються особи віком не менше 18 років, які мають відповідну кваліфікацію, пройшли в установленому порядку медичний огляд, навчання та перевірку знань;
  • роботи виконуються за нарядом-допуском під керівництвом відповідального керівника.

Зазвичай газонебезпечні роботи повинні проводитися з дотриманням усіх вимог чинних законодавчих актів у сфері охорони праці, а саме:

1. Проходження працівниками спеціального навчання й перевірки знань з правил безпечного виконання газонебезпечних робіт відповідно до вимог НПАОП 0.00-5.11-85 «Типова інструкція з організації безпечного ведення газонебезпечних робіт».

2. Проходження навчання правилам поводження із захисними засобами, зокрема з кисневим ізолюючим протигазом, шланговим протигазом, лампою ЛБВК, газоаналізатором, гаками і ломами для відкривання кришок колодязів відповідно НПАОП 41.0-1.01-79 «Правила техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання і водовідведення населених пунктів»; НПАОП 0.00-7.11-12 «Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників».

3. Забезпечення рятувальними поясами в комплекті з рятувальною мотузкою та шланговими протигазами працівників, які безпосередньо беруть участь у виконанні газонебезпечних робіт у колодязях, траншеях та загазованих приміщеннях відповідно до НПАОП 0.00-3.07-09 «Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості».

4. Роботи на мережах водопостачання й каналізації необхідно виконувати експлуатаційними й ремонтно-аварійними бригадами, що складаються не менше ніж із трьох осіб.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
067-317-5886podpiska@mediapro.com.ua

Перш ніж розпочати виконання газонебезпечних робіт, працівники зобов’язані:

  • пройти інструктаж із безпечного проведення робіт і розписатися в наряді-допуску;
  • ознайомитися з умовами, характером і обсягом робіт на місці виконання;
  • виконувати тільки ту роботу, що зазначена в наряді-допуску;
  • розпочинати виконання робіт лише за вказівкою відповідального за проведення цієї роботи;
  • застосовувати засоби захисту з дотриманням заходів безпеки, передбачених нарядом-допуском;
  • знати ознаки отруєння шкідливими речовинами, місця розташування засобів зв’язку й сигналізації, порядок евакуації потерпілих із небезпечної зони;
  • вміти надавати першу допомогу потерпілим, користуватися засобами індивідуального захисту, рятувальним спорядженням та інструментом;
  • стежити за станом колег по роботі, надавати їм необхідну допомогу;
  • при погіршенні власного самопочуття або виявленні ознак нездужання в колег роботу припинити та негайно сповістити про це відповідального за проведення робіт;
  • припиняти роботи при виникненні небезпечної ситуації.

Раптова смерть працівника підприємства
Формат: запис вебінару0 (800) 219-977

Якщо в діях працюючого всередині колодязя мають місце відхилення від звичайного поводження (ознаки нездужання, спроба зняти маску протигаза), а також при виникненні інших обставин, що загрожують його безпеці, роботу треба негайно припинити, а працівника евакуювати.

 

Після закінчення робіт відповідальний за їх проведення перед закриттям люків повинен особисто переконатися, що в колодязі не залишилися люди, прибраний інструмент та матеріали, не залишилося сторонніх предметів, а також зробити про це запис у наряді-допуску.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Передплата

Тетяна Йосипенко
Тетяна Йосипенко
Експерт проекту «Охорона праці і пожежна безпека»

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...