Професійна атестації експертів у сфері пожежної та техногенної безпеки


Професійна атестації експертів у сфері пожежної та техногенної безпеки

Постановою КМУ від 02.05.2023 р. № 426 затверджений Порядок, який визначає процедуру проведення професійної атестації експертів у сфері пожежної та техногенної безпеки та позбавлення кваліфікаційного сертифіката.

Професійна атестація проводиться ДСНС на безоплатній основі за результатами складення іспиту з урахуванням професійних стандартів, а в разі їх відсутності — кваліфікаційних вимог (характеристик).

До професійної атестації допускаються особи, які мають ступінь вищої освіти бакалавра, спеціаліста або магістра за спеціальністю «Пожежна безпека» або «Цивільна безпека» та стаж роботи за фахом не менше ніж п’ять років.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Для проведення професійної атестації кандидат подає до ДСНС заяву на проведення професійної атестації у паперовій або електронній формі через офіційний вебсайт ДСНС, а також документи, перелік яких передбачений цим порядком.

Заява разом із доданими до неї документами реєструється в день її надходження, на вимогу кандидата ДСНС видає (надсилає) йому письмове підтвердження її реєстрації. Реєстрація заяви в електронній формі підтверджується автоматично надісланим електронним повідомленням.

Розгляд заяви разом із поданими документами здійснюється комісією протягом 10 робочих днів з дня її реєстрації.

У разі коли за результатами розгляду поданої кандидатом заяви та інших документів виявлено невідповідність їх вимогам Порядку та/або недостовірну інформацію, приймається рішення з обґрунтуванням причин про недопущення його до складення іспиту. Таке рішення надсилається в паперовій або електронній формі протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

Дії та правила поведінки під час пожежі — спецвипуск від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Іспит проводиться з використанням програмних засобів та включає виконання не менше 50 тестових завдань і не менше трьох ситуаційних завдань.

Іспит вважається складеним за умови надання виконавцем не менше 70 % правильних відповідей тестових завдань та виконання двох ситуаційних завдань.

Кандидатам, які пройшли професійну атестацію, видається кваліфікаційний сертифікат. Видача кваліфікаційного сертифіката здійснюється шляхом внесення запису до відповідного реєстру, визначеного законом, на підставі відповідного протоколу комісії.

Кандидати, які пройшли професійну атестацію, набувають права на проведення аудиту пожежної та техногенної безпеки з дня внесення відповідного запису до реєстру.

 

Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»
Для довідок: (063) 590-97-54  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Строк проведення іспиту та прийняття рішення про видачу кваліфікаційного сертифіката або про відмову в його видачі за результатами складення іспиту не перевищує 30 календарних днів з дня реєстрації заяви.

Рішення про відмову у видачі кваліфікаційного сертифіката може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його прийняття до ДСНС або суду.

Кандидат має право повторно подати заяву, але не раніше ніж через місяць з дня прийняття рішення про недопущення його до складення іспиту та не раніше ніж через шість місяців після прийняття рішення про відмову у видачі кваліфікаційного сертифіката.

Джерело: газета «Приватний підприємець»


Запис вебінару “Раптова смерть працівника підприємства”

  • Причини та основні ознаки стану, що загрожує життю. Як розпізнати небезпечні симптоми
  • Алгоритм комунікації з диспетчером «103».
  • Права та обов’язки працівників підприємства щодо надання домедичної допомоги
  • Сучасний підхід до навчання персоналу підприємства основам надання домедичної допомоги
  • Юридично-правильні дії працівників підприємства під час надання допомоги та співпраці з бригадою «103».

0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій: рекомендації для роботодавців
Під час виконання робіт з небезпечними та шкідливими виробничими чинниками, або робіт, пов’язаних з підвищеним виробничим ризиком, нормативно – правовими ...