Про проєкт змін у додаток 4 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці


Про проєкт змін у додаток 4 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці

Нагадуємо, що Держпраці на своєму вебсайті оприлюднила проєкт змін у додаток 4 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Зокрема, пропонується доповнити розділ «Тематичний план» після теми 7 новою темою 8 «Психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога на робочому місці».

Та Доповнити розділ «Програма» цією ж темою 8 такого змісту:

  • Поняття ментального здоров’я на роботі. Визначення психологічно безпечного робочого середовища. Ознаки психоемоційних порушень, виявлення та способи попередження психологічних і поведінкових наслідків.

Читайте також: Перша психологічна допомога співробітникам у воєнний і післявоєнний час

  • Визначення ролі психологічної безпеки та культури безпеки у житті працівників та досягненні результатів організації.
  • Способи та інструменти психологічної самодопомоги та саморегуляції.
  • Прояви дискримінації, рівності та інклюзивності у робочих відносинах, як чинник психосоціальних ризиків. Заходи попередження та протидії різним формам дискримінації.
  • Теоретичні основи стресу. Методи самовизначення/визначення стресу. Поняття стресостійкості. Розвиток резильєнтності, як складової ментального здоров’я.
  • Визначення психосоціальних факторів, пов’язаних з конкретною роботою чи галуззю. Вплив психосоціальних факторів на виникнення стресу на робочому місці. Вплив стресу на працездатність та безпеку праці, виникнення нещасних випадків та погіршення стану ментального здоров’я працівників.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

  • Оцінка психосоціальних ризиків для ментального здоров’я, в тому числі потенційних. Практичні методи усунення психосоціальних факторів та/або зниження рівня психосоціальних ризиків. Керування психосоціальними ризиками на робочому місці.

! Загальний огляд системи управління ментальним здоров’ям на роботі. Основи надання першої психологічної допомоги на робочому місці. Психосоціальна підтримка на робочому місці, її цілі та елементи.

 

  • Дії роботодавця для збереження ментального здоров’я працівника.
  • Ненасильницькі комунікації як складова психологічно безпечного робочого простору.

Джерело: БУДСТАНДАРТ

Електронна версія «Охорона праці і пожежна безпека». Передплата – 2025

Матеріали до теми


До Всесвітнього дня охорони праці Держпраці проведено захід з метою недопущення виробничого травматизму
Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області спільно з медиками КП «Волинський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ...