Про нові вимоги до медоглядів працівників закладів освіти


Про нові вимоги до медоглядів працівників закладів освіти

Набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я від 8 листопада 2023 року № 1925 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280».

Цим наказом Міністерство охорони здоров’я затвердило нові вимоги до організації та проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників закладів освіти.

Відповідно до Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, обов’язковий профілактичний медичний огляд буде включати відповідно до Переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення.

Читайте також: Вчасні медогляди захищають на роботі!

Передбачено проведення наступних лабораторних досліджень:

  • загальний аналіз крові (включно з лейкоцитарною формулою);
  • глюкоза крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • серологічні дослідження крові на інфекційні хвороби;
  • дослідження калу на виявлення гіменолепідозу та ентеробіозу;
  • бактеріологічні дослідження (лише для окремих категорій працівників).

Обстеження лікарями-спеціалістами:

  • терапевт або лікар загальної практики — сімейний лікар;
  • дерматовенеролог;
  • отоларинголог;
  • стоматолог;
  • психіатр.

Інструментальні дослідження:

  • вимірювання артеріального тиску;
  • електрокардіограма;
  • інші дослідження.

Флюорографія проводиться при проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік при належності до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, в тому числі діагностики латентної туберкульозної інфекції, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Щорічна флюорографія для працівників закладів освіти, які не входять до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, не є обов’язковою.

При цьому звертаємо увагу, що за наявності певних симптомів чи критеріїв, їх можуть віднести до цієї групи і зобов’язати проходити це обстеження щорічно.

Щеплення стало обов’язковою умовою для роботи із 1 жовтня 2024 року в силу вступить оновлений перелік обов’язкових щеплень для працівників освіти, відповідно до якого вони не будуть допущені до роботи без вакцинації проти певних інфекційних хвороб. Періодичність і перелік щеплень визначені чинним законодавством.

Раніше писали: Зміни в обов’язкових профілактичних медоглядах працівників діють з 1 жовтня 2024 року

Працівники освітніх закладів підлягатимуть психіатричним оглядам раз на п’ять років (раніше його проводили щорічно). Також вони проходитимуть лабораторне тестування на наявність психоактивних речовин.

Роботодавцям надано право вимагати від працівника проходження позачергового огляду у разі підозри на психічний розлад.

Наказ набув чинності 1 жовтня 2024 року.

Джерело: КАДРИ.UA

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Зміни в обов’язкових профілактичних медоглядах працівників діють з 1 жовтня 2024 року
Набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 8 листопада 2023 року № 1925, який оновив вимоги до організації й проведення профілактичних медичних ...
Новий порядок проведення медоглядів працівників від МОЗ
СПО профспілок оприлюднено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій». Проєкт розроблений з ...
Роботодавець відшкодовує працівнику оплачений ним попередній медогляд: чи оподатковується ПДФО?
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, статтею 165 якого визначено перелік доходів, які не включаються до загального місячного ...