Про безпечну експлуатацію газопроводів і установок на підприємствах


Про безпечну експлуатацію газопроводів і установок на підприємствах

Експлуатація систем газопостачання промислових і сільськогосподарських підприємств, котелень, підприємств комунально-побутового обслуговування виробничого характеру повинна виконуватись відповідно до вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, а саме: відповідно до Закону України № 2694 «Про охорону праці», НПАОП 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання», НПАОП 0.00-5.11-85 «Типова інструкція з організації безпечного виконання газонебезпечних робіт» та інших.

На підприємстві, де система газопостачання експлуатується власними силами, створюється спеціальна газова служба. Керівник підприємства має затвердити положення про газову службу. Наказом по підприємству повинна бути призначена посадова особа, яка відповідальна за газове господарство зазначеного підприємства.

Підприємству необхідно оформити двосторонній акт (з додаванням схеми граничних ділянок із зазначенням меж балансової належності) розмежування ділянок обслуговування (відповідальності) зовнішніх і внутрішніх газопроводів, а також газопроводів і установок всередині підприємства. На газовому господарстві, не рідше ніж два рази на рік, необхідно здійснювати контрольні огляди.

 

Читайте також: Експлуатація газового господарства

До технічного обслуговування і ремонту споруд та об’єктів системи газопостачання підприємства допускається залучення суб’єктів господарювання, що мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Всі газопроводи і установки, що використовують газ, підлягають технічному обслуговуванню і ремонту у строки, що зазначені в паспортах або інструкціях заводів-виробників обладнання, приладів, апаратів з урахуванням місцевих умов експлуатації.

 

Технічне обслуговування необхідно здійснювати не рідше ніж один раз на місяць, а поточний ремонт – не рідше ніж один раз на 12 місяців. Перевірку і прочищення газоходів і димових труб необхідно здійснювати одночасно з поточним ремонтом печей, котлів та іншого обладнання, а також після кожного випадку порушення тяги, але не рідше ніж один раз на рік (до початку опалювального сезону). Результати оформляються актом, у якому зазначається відсутність засмічення, відокремленість, герметичність, справність оголовків димоходів. Перевірку герметичності приєднання імпульсних труб і гумотканних рукавів до штуцерів приладів або газопроводів необхідно здійснювати за допомогою приладів або мильної емульсії не рідше ніж один раз на тиждень.

Читайте також: Про ремонтно-профілактичні заходи для підготовки до опалювального сезону

Перед пуском газу на газифікований об’єкт власником (балансоутримувачем) газових мереж складається паспорт на газове господарство (цех, ділянку, котельню, установку, що використовує газ). У паспорті необхідно зазначати всі зміни, які вносяться до системи газового господарства, з додаванням відповідних схем.

Всі однотипні установки, що використовують газ, а також обладнання, запобіжна і запірна арматура, контрольно-вимірювальні прилади на установках повинні бути пронумеровані. Біля кожної установки, що використовує газ, повинні бути вивішені схеми газового обладнання із зазначенням номерів обладнання, запобіжної і запірної арматури, контрольно-вимірювальних приладів.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: 067-317-5886

Перед ремонтом і при тривалій зупинці (понад 3 доби) установки (за винятком котлоагрегатів, що знаходяться в резерві) газопровід до неї і газопровід до пальника (при його живленні від колектора до відключення на установку) необхідно відключати від діючих газопроводів першим по ходу газу до неї запірним пристроєм із встановленням інвентарної заглушки. Газопроводи безпеки у цей час повинні залишатися у відкритому стані.

Газоходи установок, що виведені в ремонт або зупинку на строк понад один місяць, необхідно відключати від діючих за допомогою глухих шиберів. Газоходи установок, що заново монтуються, повинні бути відключені від діючих за допомогою глухих перегородок.

 

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 067-317-5886

Дотримання правил безпечної експлуатації систем газопостачання є одна із можливих складових попередження нещасних випадків і аварій. У разі порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, особи, які здійснили ці порушення несуть відповідальність згідно із чинним законодавством

Джерело: Управління Держпраці


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...