Правильна поведінка під час грози


Правильна поведінка під час грози

Насамперед слід побоюватися лінійної блискавки, оскільки саме вона є неодмінним атрибутом грози, а кульовий різновид – лише рідкісне природне явище.

Базовий захист у населених пунктах забезпечать блискавковідводи, а у місцевості з малоповерховою забудовою або у лісі, де багато дерев, основний удар повинні узяти на себе найбільш високі об’єкти.

Раніше писали: Обережно, гроза!

Тим, кого гроза застала посеред поля, найкраще сісти, обхопивши коліна руками, щоб самим не виявитися найвищими об’єктами. Для простіших ситуацій є досить стандартні рекомендації. Перебуваючи на природі та бачачи грозу, що збирається, уникайте відкритої місцевості. Заглибтесь до лісу хоча б на 20-50 метрів від узлісся. Опинившись у полі, пошукайте заглиблення (канаву, борозну) та сядьте там. Уникайте будь-яких височин – завжди спускайтеся у низину з будь-яких пагорбів.

Пам’ятайте, що кам’яний та піщаний ґрунт мають набагато меншу електропровідність, через що вони менш «привабливі» для блискавки, ніж глинозем.

 

Не ховайтеся під єдиним деревом в окрузі – саме воно притягне на себе блискавку.

У лісі для притулку також обирайте невисокі дерева із густою кроною.

Під яким би навісом ви не залишилися, завжди намагайтеся мінімізувати свій контакт з ним. Не притуляйтеся до дерев та стовпів.

Раніше писали: Захист від блискавки будівель і споруд

Перебігати слід лише під гуркіт грому, між спалахами блискавки. Але краще взагалі цього не робити за відсутності крайньої необхідності.

Уникайте локальних водойм. Перебуваючи недалеко від берега великої річки, стежте, щоб вас із водоймою не з’єднував вузький струмок. Під час грози не можна рибалити чи купатися. Якщо ви знаходитесь у човні і не маєте можливості швидко дістатися до берега, слід розчистити у ньому місце та лягти якомога нижче.

Перебуваючи у потенційно небезпечній місцевості (на рівнині чи березі) не розкривайте над головою парасольку. За можливості вийміть з кишень усі металеві предмети та складіть їх окремо.

Якщо у вас є машина, вона здатна захистити від блискавки, узявши удар на себе. Достатньо закрити усі вікна, виключити радіо та усі види навігаторів. Сидячи у машині, не можна розмовляти по телефону.

 

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Якщо ви перед грозою їхали мотоциклом або велосипедом, з початком блискавок слід зупинитися, покласти транспорт у будь-яке заглиблення у землі, а самим сховатися віддалі – у радіусі близько 25-30 метрів.

Тим, хто перебуває у будинку, потрібно закрити усі двері та вікна. У приватному будинку з піччю також бажано заслонити димар.

Антени, що знаходяться на даху та з’єднані з телевізорами, краще за все відключити від пристроїв-приймачів.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Під час грози не слід триматися за трубопроводи опалення, ремонтувати труби водо- та газопостачання.

Піч або камін у грозу краще не топити – дим має високу теплопровідність та «приваблює» блискавку.

Якщо грозовий фронт рухається просто на ваш будинок і блискавки з нього б’ють активно, постарайтеся хоч ненадовго відключити від мережі усі прилади. Це особливо важливо у тих випадках, коли споруда знаходиться на відшибі, на відстані від інших аналогічних споруд.

На міських вулицях зазвичай побоюватися нічого, але у передмісті єдиною високою спорудою може виявитися зупинка громадського транспорту, зварена з металевих труб. Найкраще вийти з-під її навісу та сховатися десь віддалі.

 

Джерело: 5 watt

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...