На цукровому виробництві важливо дотримуватися вимог безпечної експлуатації виробничого обладнання:
– для захисту працівників від небезпек, які виникають на окремих ділянках робочих місць устаткуванням що рухається, та під час технологічних процесів використовувати засоби індивідуального та колективного захисту працюючих;
– для обслуговування великогабаритного устаткування та його частин, що потребують огляду, ремонту та налагодження, застосовуються стаціонарні майданчики з огородженням і сходами;
– всі обертальні та рухомі частини устаткування, незалежно від швидкості їх руху, повинні закриватися суцільним або сітчастим огородженням;
– всі відкриті струмопровідні частини електроприладів, електронагрівальних пристроїв, а також проводи у місцях їх з’єднання огороджують з метою уникнення дотику до частин, які знаходяться під напругою.
Читайте також: Зарубіжний досвіт з охорони праці: чи є вікові обмеження працівників, зайнятих на виробництві та в нічний час
Заборони і рекомендації працівникам, що працюють із устаткуванням
Під час роботи з устаткуванням забороняється:
- пуск і короткочасна робота механізмів за відсутності або несправному стані огороджувальних пристроїв;
- очищення, обтирання і змащення частин робочих механізмів, що обертаються, під час їх дії;
- зупиняти вручну обертаючі і рухомі механізми;
- експлуатувати несправне устаткування, а також устаткування з несправними або відключеними пристроями захисту (блокування, запобіжні клапани);
Під час підготовки устаткування до монтажних, демонтажних і ремонтних робіт необхідно:
- ознайомити працівників з порядком проведення робіт і засобами безпеки;
- закрити доступ до устаткування, що ремонтується. Встановити попереджувальні знаки та плакати;
- працівників ремонтних бригад потрібно забезпечувати справними інструментами і пристроями.
Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977
Джерело: Управління Держпраці