Порядок проведення атестації робочих місць підкоригують


Порядок проведення атестації робочих місць підкоригують

Опубліковано проект постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов КМУ» щодо результатів атестації робочих місць за умовами праці для визначення права на пільги та компенсації». Йдеться про оновлення передусім Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442.

Завдяки змінам результати атестації робочих місць за умовами праці будуть використовуватися для визначення права на пільги та компенсації для працівників, зайнятих на роботах із важкими та шкідливими умовами праці за списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, скорочену тривалість робочого тижня, щорічні додаткові відпустки, інші пільги та компенсації.

Функції з надання роз’яснень щодо порядку проведення атестації та затвердження відповідних методрекомендацій перейдуть від Мінсоцполітики до Мінекономіки.

Новою має стати норма, за якою у разі неможливості проведення у встановлені строки у зв’язку з установленням КМУ карантину та запровадження обмежувальних заходів, що передбачають заборону або обмеження діяльності підприємств, установ, організацій, на яких має проводитися атестація робочих місць або які залучаються до проведення атестації, чи тимчасову заборону ведення окремих видів діяльності, строк дії попередньої атестації буде продовжуватися на період до 6 місяців, але не більше ніж на 30 днів із дня скасування карантину.

Уточнять також, що атестація робочих місць передбачатиме визначення (підтвердження) права працівників на пенсію за віком на пільгових умовах, скорочену тривалість робочого тижня, щорічні додаткові відпустки, інші пільги та компенсації, визначені законодавством, за важкі та шкідливі умови праці, визначення заходів для усунення небезпечних та шкідливих для здоров’я виробничих факторів.

За результатами атестації визначається перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, який після погодження з профспілковим комітетом надається для ознайомлення працівникам, затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років.

Зараз витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії та посади яких внесено до переліку. Зміни передбачають, що замість цього відомості з наказу щодо права на пенсію за віком на пільгових умовах щодо кожного працівника будуть вносити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. А на вимогу працівника витяг з наказу йому нададуть особисто.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...