...

Попередження нещасних випадків під час підвищення температури повітря


Держпраці пропонує обмежити роботу працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки в піковий час. Збільшити технологічні перерви працівникам. Розробити графік роботи: по 30 хвилин люди працюють, 30 хвилин відпочивають. Провести позаплановий інструктаж працівникам.

Також необхідно звернути увагу та посилити контроль відносно виконання газонебезпечних робіт та робіт в замкнутих просторах (люках, лазах, відстійниках тощо).

Роботи в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, замкнутому просторі входять до переліку робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимог законодавства з охорони праці, що визначені у постанові КМУ «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки» від 26 жовтня 2011 р. № 1107 відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці».

При направлені робітників на виконання небезпечних робіт (робіт в колодязях, підземних комунікаціях, резервуарах і ємнісних спорудах, при монтажі і ремонті водопідйомного обладнання свердловин, робота, пов’язана з транспортуванням хлору і інших сильнодіючих отруйних речовин, робота на висоті і інші) відповідальні за виконання робіт керівники зобов’язані виписати наряд-допуск встановленої форми.

Працівники можуть бути допущені до роботи тільки після навчання і перевірки знань з техніки безпеки і при забезпечені безпечних умов праці. Працівники повинні пройти інструктаж по техніці безпеки.

Особливу увагу рекомендується звернути на забезпечення робітників засобами індивідуального захисту; стан каналізаційних та очисних споруд, забезпечення проведення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств; вчасно пройдені періодичні медичні огляди.

Працівники, які виконують роботи у замкненому просторі мають бути забезпечені контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища — лампами ЛБВК, газоаналізаторами, протигазами ПШ-1, ПШ-2.

Роботодавці зобов’язані забезпечити належні умови праці працівникам на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур:

  • обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт на висоті, робіт в колодязях, шурфах, траншеях, замкнутих просторах, експлуатацію машин, механізмів;
  • відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалості робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв, а саме: запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву;
  • забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;
  • провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення;
  • доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;
  • проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

Пам’ятайте! Дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки захистить життя та здоров’я ваше та ваших працівників.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Безпека та здоров’я працівників, які працюють у вибухонебезпечних середовищах
У сучасному промисловому світі працівники, зайняті у вибухонебезпечних середовищах, стикаються з унікальними викликами, пов’язаними з безпекою та здоров’ям. Ці середовища, ...
Працівникам АЗС про безпечне виконання газонебезпечних робіт: консультація Держпраці
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційний семінар щодо безпечного виконання газонебезпечних робіт для працівників однієї з АЗС Житомира. Фахівець ...
Про вимоги до безпеки праці під час експлуатації стрічкових конвеєрів
З метою зменшення випадків виробничого травматизму, фахівець відділу гірничого нагляду Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці роз’яснив працівникам видобувного підприємства вимоги безпеки ...