Подальше використовування результатів атестації робочих місць


Подальше використовування результатів атестації робочих місць

Чи можливо подальше використовування результатів попередньої атестації робочих місць за умовами праці, якщо у зв’язку із скрутним фінансово-економічним становищем підприємство не може провести її у визначений колективним договором термін?

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 (далі — Порядок № 442).

Відповідно пункту 4 Порядку № 442 атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на п’ять років. Дата і термін проведення чергової атестації визначається з урахуванням того, що вона має бути завершена до закінчення терміну дії попередньої атестації.

Результати атестації робочих місць за умовами праці є єдиною прийнятною підставою для об’єктивної оцінки умов праці та обґрунтованого надання працівникам, які працюють у шкідливих і важких умовах праці, пільг, компенсацій та застосовуються протягом 5 років після їх затвердження наказом.

Чинним законодавством не передбачено продовження термінів дії атестації робочих місць за умовами праці. Тому відмова роботодавців проводити атестацію робочих місць у зв’язку із скрутним фінансово-економічним становищем підприємства не є правомірною та не звільняє їх від відповідальності за несвоєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці.

За роз’ясненнями Міністерства фінансів та Міністерства економіки України поняття «скрутний фінансово-економічний стан підприємства» нині законодавством України не визначено.

Крім цього, не передбачено критеріїв та умов надання такого статусу підприємствам, що може призвести до зловживань з боку підприємств з метою певної економії коштів на проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Отже, незалежно від фінансового стану підприємства, атестація робочих місць за умовами праці має проводитися відповідно до вимог чинного законодавства не рідше одного разу на п’ять років, як це передбачено Порядком № 442 проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Також, Порядком № 442 визначено, що відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на роботодавця.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...